Cijena prijateljstva

Cijena prijateljstva

I tako smo svečano dočekali dolazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona u Zagreb. Prijem u Zagrebu bio je doista fantastičan. Večera je bila organizirana u poznatom restoranu Gallo, a ručak naredni dan u Hotelu Esplanade. Macron je imao kraljevski tretman i mora se čestitati na organizaciji….

Bio je to prvi dolazak u radni posjet Lijepoj Našoj jednog francuskog predsjednika u 30 godina hrvatske samostalnosti, osim Jacquesa Chiraca 2000. godine kada je došano na „Balkanski“ summit u Zagreb koji je tada organizirala „trećejanuarska koalicija“ u vrijeme takozvane detuđmanizacije Republike Hrvatske.

Normalno, predsjednik Macron nam je donio veliki „poklon“ – Rafale avione, za koje smo svečano potpisali ugovor o nabavi 12 primjeraka koje ćemo platiti oko milijardu eura. Drago mi je, kao i većini naših građana, da ćemo imati ovakvu zračnu flotu i to je za nas veliki uspjeh, ali, priznajem, ova mi se cijena ipak čini malo „preoštrom“ za sirotinjsku zemlju poput naše.

Pitam se – plaćamo li time buduću EU karijeru našeg vrlog premijera Plenkovića? Navodno se „tuče“ za mjesto Potpredsjednika Komisije 2024. godine. Svi smo svjesni da mu se pomalo trese premijersko mjesto zbog brojnih korupcijskih skandala, rastuće inflacije, koalicije s Pupovcem te nekonzistentnih mjera u ovoj pandemiji. Ostaje nam da se uvjerimo ili budemo demantirani.

Macron se nakon odlaska njemačke kancelarke Merkel,  želi pozicionirati kao novi vođa EU, ali čini mi se da mu tu šanse nisu baš velike, jer bi lako mogao izgubiti sljedeće predsjedničke izbore.

Možda nam ovo novopečeno prijateljstvo Hrvatske i Francuske bude dobrodošlo, jer osim u vrijeme Napoleona, koji je obožavao hrvatske vojnike koji su služili pod njegovim zapovjedništvom, Francuzi su uvijek bili kontra nas, osim časnih iznimaka.

Sjetimo se, pokojni francuski predsjednik Francoise Mitterand je 1991. godine rekao da ga nije briga za Hrvate i njihove žrtve, zanimali su ga samo Srbi i Milošević. Tada nas je simpatizirao njegov ministar Bernard Kouchner, veliki filozof Alain Finkielkraut te još neki intelektualci.

Ni Macron nije baš previše upoznat s našom burnom poviješću, kada do posjeta Zagrebu nije znao da je njegov sunarodnjak, a naš heroj i dragovoljac HOS-a, Jean Michel Nicolier, položio život u obrani Vukovara te da ima spomenik u Vukovaru.

Zaključno, nabavkom aviona dosta smo ojačali moć naših oružanih snaga, što je u vrijeme sadašnjih turbulentnih svjetskih događanja, više nego dobrodošlo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp