Covid pandemija kao izazov

Covid pandemija kao izazov

COVID 19 je zasigurno stvorio brojne prepreke svima nama koji pružamo usluge žrtvama nasilja. Pandemija predstavlja veliki izazovi za organizacije poput naše (Guardian Angel Community Services) jer želimo osigurati našim klijentima pružanje naših usluga na siguran način. Naši klijenti bili su u opasnosti i prije širenja Covida 19, a ova medicinska i ekonomska kriza još je više pogoršala nasilje u obiteljima što je rezultiralo našom sposobnošću da odgovorimo na taj izazov i smislimo nešto novo kako bismo nastavili pružati naše usluge i u ovom vremenu punom mnogih nepoznanica.

Kao što sam već rekla u prijašnjim javljanjima, u sklopu naše organizacije imamo sedam programa koji služe tisućama ljudi (ugroženim pojedincima i obiteljima) svake godine. U ovoj novonastaloj situaciji, morali smo svima njima osigurati naše osnovne usluge, ali morali smo i smisliti način kako to učiniti, a da, osim korisnika naših usluga i naše osoblje bude sigurno.

Ovo je bila najizazovnija situacija do sada u našoj organizaciji. Imamo program o nasilju u obitelji u sklopu kojeg imate žrtve koje žive zajedno u zajednici u kojoj nisu međusobno povezani, ali dijele isti prostor, dok ih pokušavamo smjestiti i iz naših prostora ih prebaciti u stambene prostore čim postanu dostupni. Sve su to za nas veliki izazovi.

Mi doslovno pomažemo ljudima da se vrate natrag u normalan život i u njihovoj društvenoj reintegraciji. Do svih rješenja dolazimo velikom brzinom. I, to moram naglasiti, naš uspjeh nije napor samo jedne osobe, već su svi naši uspjesi rezultati truda i zalaganja cijelog našeg tima u kojem je svaka osoba jednako vrijedna karika na putu ka realizaciji naših ciljeva. Naše je osoblje doista divno i bez mojih dragih suradnika i suradnica niti jedna životna priča koja zakuca na naša vrata ne bi imala sretan nastavak.

U ovim novonastalim uvjetima brzo smo krenuli u akciju. Najprije smo morali odvojiti žrtve jedne od drugih, pa smo potom morali nešto poduzeti kako bismo smanjili kontakte našeg osoblja s korisnicima naših usluga. Naše osoblje nastavilo je pružati naše usluge na daljinu, dok smo mi velikom brzinom tražili smještaj za žrtve. Naravno, bilo je potrebno uložiti novčana sredstva za realizaciju naših poslova u novonastalim uvjetima.

U početku nam čak ni bolnice nisu mogle osigurati osobnu zaštitnu opremu, tako da smo i po tom pitanju vodili tešku bitku, ali zahvaljujući Covid humanitarnim sredstvima i našim velikodušnim donatorima i našem herojskom osoblju, uspjeli smo napraviti puno i ponosni smo na to. Najljepši od svih osjećaja je osjećaj da tvoje djelo čini razliku i doprinosi boljitku cjelokupnog društva.

Zapamtite i sjetite se, svi smo mi morali iznova izmisliti kako sada živjeti, a žrtve obiteljskog nasilja morale su misliti kako preživjeti dok su bile zarobljene u kući sa zlostavljačima. Mi, kao organizacija koja pomaže ugroženim ljudima, morali smo nastaviti raditi svoj posao pružanja osnovnih usluga našim štićenicima, istodobno brinući za svoje zdravlje te sigurnost i zdravlje članova naših obitelji.

U životu je važno znati se prilagoditi novonastaloj situaciji. Što se brže prilagodimo, brže ćemo moći nastaviti normalno živjeti. Promjenjive okolnosti su te koje nas primoravaju na prilagodbu. Moramo stalno biti spremni na promjene s kojima se suočavamo iz dana u dan. I, upamtimo – rješenje uvijek postoji, a nalaženje istog neka bude naš izazov. Tako ja na to gledam i to je moja najveća motivacija – pronaći rješenje za situaciju u kojoj se nalazimo. Svaki dan na taj način moj je novi izazov.

Koliko god su teška ova vremena u kojima živimo, mi ih ipak moramo živjeti, jer ovo je naše vrijeme, nemamo neko drugo vrijeme koje nas čeka iza ugla, zar ne? Sve situacije koje se događaju, ne događaju se preko noći, već se odvijaju polako, pa se imamo vremena prilagoditi na njih na ovaj ili onaj način. Pojedinci to čine na svoj način, a mi kao organizacija smo odgovorni za naše klijente i naše osoblje i to činimo s punom sviješću o toj odgovornosti.

Dakle, nastavljamo dalje s našim aktivnostima, puni želje da pomognemo ljudima, s vjerom u bolje sutra i s američkim principima jednakih mogućnosti za sve ljude kao našoj glavnoj vodilji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp