Jednostavnost

Jednostavnost

Jednostavnost u našim životima znači svjesnost. Ona počiva na principima, poput: brzo, lako, skromno, jednostavno i slično. Ako pratimo životne lance i nadograđujemo ih karikama sljedećih trenutaka s ovim principima, cesta će biti puno jednostavnija i s daleko manje pritoka koji nam uzimaju životnu energiju, a put će biti kraći. To je onda život vode: ona ide svojim tokom, krči sebi put kroz mnoštvo prepreka, kamenja i zemlje, zaobilazi ih, prokopava, cijepa se, spaja se, ali ne sumnja u svoje putovanje – ima povjerenje u sebe. Ona zna da sva ta drama koja putem nastaje nije njezin direktni proizvod, nego okolnosti, sjećanja i podataka.

Zakon jednostavnosti kaže da u svoje živote unesemo reference prema kojima ćemo se ravnati. Primjerice, možemo svoje postupke uspoređivati s jednostavnošću, pa biti u stalnom izazovu kako da što jednostavnije nešto učinimo ili riješimo.

Ako marljivo radimo na sebi, ako smo u potpunosti osvijestili Ljubav prema sebi, onda se možemo zapitati: što bi Ljubav učinila? To se možemo zapitati na svakom životnom koraku i počet ćemo osjećati blagodati jednostavnog pristupa životu.

Ako nam je referenca još i lakoća, možemo sve pokušati provlačiti kroz njih: kuhat ćemo jednostavnu i lako dostupnu hranu koju bi Ljubav učinila; kupovat ćemo odjeću na jednako takav način; odnosit ćemo se prema ljudima i stvarima na taj način i slično. Sve što činimo, činit ćemo u skladu s ljubavlju prema sebi i slušati njezin glas.

Unijet ćemo u život sve te jednostavne principe i ravnati se prema njima. Gdje god je to moguće, kopirat ćemo prirodu i njezin zakon jednostavnosti. Život doista može biti tako jednostavan, zar ne?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp