Skandalozno – Policija u New Yorku zbog Covid potvrde izbacila dijete iz restorana


Početkom prosinca, točnije 6. prosinca ove godine njujorški je gradonačelnik Bill de Blasio nagovijestio pooštravanje restriktivnih pandemijskih mjera zbog nadolazećih blagdana koji će potaknuti društvene aktivnosti ljudi te zbog dolaska hladnijih dana, a ponajviše pod egidom pojave omikron varijante koronavirusa.

“Mi u New Yorku odlučili smo izvesti preventivni udar”, istaknuo je de Blasio, koji krajem prosinca napušta svoj ured.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio objavio je kako će svi stanovnici najvećeg američkog grada morati do 27. prosinca biti cijepljeni ako žele ići na posao, prenosi BBC, javlja Hina.

Zaposlenici u javnom sektoru već moraju biti cijeplheni, ali ovom će se odlukom to proširiti i na privatni sektor, rekao je de Blasio za MSNBC.

Odluka stupa na snagu 27. prosinca ove godine, dodao je.

Obavezno cijepljenje za radnike javnog sektora koje je bilo stupilo na snagu ove jeseni uzrokovalo je žestoki otpor, a dio je zaposlenika čak je demonstrativno napustilo svoj posao, jer su se osjetili ucjenjenima.

Bez obzira na to, stopa procijepljenosti nakon te odluke bila se povećala.

Slijedom spomenutih restriktivnih Covid mjera, njujorška policija izbacila je tako jedno dijete iz restorana jer nije imalo Covid potvrdu o cijepljenju. Covid potvrda je sada obavezna čak i za djecu u dobi od pet godina u New Yorku, što je jedna od najskandaloznijih odluka ovoga gradonačelnika koji kako rekosmo 31. prosinca napušta svoj ured u kojemu će ga zamijeniti nekadašnji siromašni dečko i član ulične bande iz Brooklyna, Eric Leroy Adams, bivši policajac, zagovornik radništva i borac protiv rasne diskriminacije koji je pobijedio na izborima za gradonačelnika New Yorka.

Adams je u kampanji obećao da će ojačati sigurnost u gradu i dati glas radništvu, pozivajući se na svoje iskustvo u policiji i iskustvo Afroamerikanca koji je u svojoj mladosti kao član bande i sam bio izložen policijskoj brutalnosti.

Nadajmo se da će Adamsova burna prošlost pomoći njemu kao novom gradonačelniku da omogući svojim sugrađanima bolji i kvalitetniji život i da će se bolje nositi s izazovima pandemije koju, nadajmo se, neće koristiti za represiju nad građanima.

Je li ovo doista svijet u kojem želimo živjeti, svijet u kojemu grupa naoružanih policajaca traunatizira malo necijepljeno dijete?

Eto u kakvom “lijepom” novom svijetu danas živimo. U svijetu u kojem više ne možeš u miru funkcionirati i živjeti, pa čak niti otići u restoran s obitelji, ako nemaš nekakvu potvrdu o cijepljenju.

Svima onima koji se tako zdušno zalažu za to “novo normalno” preporučamo da još jednom razmisle o tom vrlom, novom, resetiranom svijetu kakvog pokušavaju izgraditi. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp