Evo zašto pametni Česi ne žele euro


Prije deset dana Češka narodna banka je na temelju rezultata ozbiljne studije zaključila da Češka neće do daljnjega uvesti euro niti započinjati pripreme. U studiji su pažljivo odvagali sve prednosti i štete i zaključili da bi potencijalne štete bile veće zbog čega su odlučili zadržati svoju krunu.

Kada sam bio u Češkoj narodnoj banci prije otprilike dvije godine razgovarao sam s viceguvernerom Marekom Mora, zaduženim za monetarnu politiku. Pitao sam ga zašto oni ne uvedu euro jer im gospodarstvo puno bolje stoji, dugovi su manji, a mirovinski sustav čak u suficitu.

Odgovorio mi je da mu isto pitanje svuda postavljaju, a on im je poručivao da se ne mijenja konj koji pobjeđuje u utrkama.
Češka narodna banka je u proteklom razdoblju radila upravo sve ono što je pomagalo gospodarstvu i standardu građana. Tako je morao raditi i HNB, ali je nažalost vodio dijametralno suprotnu monetarno-kreditnu politiku koja je sustavno slabila gospodarstvo i rušila nam standard.

Na kraju studije koju sam spomenuo Česi jasno navode razloge odbijanja prihvaćanja eura: “Još nije završen proces ujednačavanja gospodarske snage Češke prema eurozoni, posebice u pogledu ujednačavanja razine cijena i plaća. Nedovoljna sličnost strukture češkog gospodarstva s eurozonom također može predstavljati rizik u slučaju prihvaćanja eura. Problem s konfiguracijom sustava poreza i naknada, koji može smanjiti poticaje za aktivno traženje zaposlenja, i dalje postoji na češkom tržištu rada. Štoviše, potreba za stabilizacijom gospodarstva pogođenog pandemijom korištenjem alata fiskalne politike odrazila se u značajnom pogoršanju bilance opće države i povećanju državnog duga, što je dodatno pojačalo trajni problem održivosti čeških javnih financija”.

U samom zaključku Česi ističu da je eurozona u previranjima. Potreba za rješavanjem hitnih izazova i problema rezultirala je kontinuirano u procesu stagnacije i zastoja u produbljivanju eurozone.

Zaključna rečenica govori najviše: “Štoviše, rasprave o budućem funkcioniranju Europske unije i eurozone pokazale su postojanje  razlika u temeljnim mišljenjima i stavovima  između pojedinih država članica.”

To je fina diplomatska rečenica koja u stvari znači da je eurozona ugrožena dezintegracijskim procesima unutar EU, snažnim rastom dugova i nikakvom međusobnom solidarnošću.

Kada je već tome tako, onda pametni Česi znaju da je očuvanje vlastite valute ključna

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp