Ekspresno lansiranje cjepiva za čiju bi proizvodnju trebalo proći desetljeće

Ekspresno lansiranje cjepiva za čiju bi proizvodnju trebalo proći desetljeće

Vratimo se na trenutak u školske klupe i zamislimo da smo na satu matematike. Struka nam govori kako se svaki stanovnik svijeta mora cijepiti za sada minimalno tri puta. Ako znamo da na svijetu živi približno osam milijardi ljudi, zapitajmo se, kao na satu matematike, koliko bi cjepiva bilo potrebno za cjelokupno čovječanstvo?

Odgovor na ovo pitanje vrlo je jednostavan. Dovoljno je samo pomnožiti broj stanovnika Zemlje s tri. Osam puta tri je dvadeset i četiri. U prijevodu, kako bi svakog stanovnika na svijetu mogli cijepiti najmanje tri puta, potrebno je dvadeset i četiri milijarde doza cjepiva.

Sljedeće pitanje koje bismo si morali postaviti je sljedeće: Koliko bi godina trebalo nekom proizvođaču da proizvede 24 milijarde doza cjepiva ako znamo da svake sekunde proizvodi po jedno cjepivo? Odgovor na ovo pitanje je sljedeći: Ako proizvođač cjepiva svake sekunde proizvede po jedno cjepivo, potrebno je pune 32 godine da se napravi jedna milijarda doza.

Ako uzmemo u obzir da pet kompanija posjeduje pet proizvodnih pogona gdje svake sekunde naprave po jedno cjepivo, svima njima bilo bi potrebno 10 godina da se proizvede 7,8 milijardi doza cjepiva i trideset godina da se cijepi kompletna civilizacija.

Kada sve to uzmemo u obzir, na tom satu matematike ostajemo zbunjeni i ne možemo ostati ravnodušni. Zašto? Zbog toga što nam je više nego nejasno kako je onda 7,8 milijardi Covid cjepiva već napravljeno, isporučeno i ubrizgano zbog novog virusa koji se prvi puta pojavio krajem 2019. godine? Ima li netko logično objašnjenje za to?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp