Obvezno cijepljenje: Austrija prva zemlja u EU koja je ubode Covid cjepivom učinila obveznim

Obvezno cijepljenje: Austrija prva zemlja u EU koja je ubode Covid cjepivom učinila obveznim

Kako javlja WHO, Omicron varijanta Covida-19 donijela je „plimni val“ novih slučajeva zaraze. Francuska je zabilježila rekordan broj pozitivnih slučajeva – kao i nekoliko drugih država EU. Ovog je tjedna predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako želi „razljutiti“ necijepljene ljude, ograničavajući im pristup svim mogućim društvenim prostorima kao što su restorani, trgovački centri i kina kako bi ih uvjerio da se u što većem broju ubodu. Pitamo se – tko će se sve u EU morati ubosti kako bi nastavio živjeti?

Po uzoru na Macrona, moto svih država koje žele uvesti obvezno cijepljenje mogao bi glasiti – Ubodi se ili zaboravi na normalan život. Zašto nam taj moto pada na pamet? Naime iz službenog narativa vladajućih ljudi brojnih članica EU, čini se kako sve više država članica EU-a želi cijepljenje učiniti obveznim. Austrija bi od početka veljače trebala postati prva zemlja EU koja će ubode učiniti obveznim – s mjerom koja vrijedi do 2024. godine.

Nakon što je uvođenje takve obveze od veljače sljedeće godine najavila Austrija, druge članice EU to razmatraju. Belgija je već uvela obvezu cijepljenja za djelatnike u zdravstvenom sustavu, u Njemačkoj je cijepljenje obvezno za sve zaposlene ljude u privatnom i javnom sektoru, što u prijevodu znači da se ljude ucjenjivalo radnim mjestima, a Grčka je najavila obvezno cijepljenje za ljude starije od 65 godina. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen želi raspravu o obveznom cijepljenju na razini cijele EU.

Iako Europska komisija nema ovlasti nametati državama članicama uvođenje obveznog cijepljenja, već može samo davati preporuke, s pravom se brinemo zbog mogućih rupa u zakonima i mogućnosti proglašavanja izvanrednog stanja što zakonski vjerojatno može omogućiti EU da donese neki zakon koji bi mogao biti iznad zakona pojedinih država članica. Bruxelles za sada želi veću koordinaciju između zemalja članica jer „velike razlike u procijepljenosti između njih otežavaju i uspjeh u borbi s virusom“, rekla je Ursula.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp