Stožer od ponedjeljka najavio nove zabrane i mjere oduzimanja građanskih prava i sloboda

Stožer od ponedjeljka najavio nove zabrane i mjere oduzimanja građanskih prava i sloboda

Voditelj Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u petak su predstavili nove mjere za borbu protiv koronavirusa. Od ponedjeljka na snagu stupaju nove mjere, zabrane i ograničenja. „Javna okupljanja biti će ograničena na 50 osoba, dok će taj broj na privatnim svečanostima biti 20 osoba umjesto dosadašnjih 30 – izuzetak su oni s digitalnim potvrdama – za njih će ograničenje biti 50 osoba. Dok na sportskim natjecanjima mogu nazočiti samo gledatelji koji imaju Covid potvrde“, rekao je voditelj Stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Božinović nadalje dodaje kako za sada neće biti proširenja upotrebe Covid potvrda. No, bit će proširena upotreba maski u vjerskim objektima i muzejima. Uvest će se obveza za poslodavce da se uvede rad od kuće kad god je to moguće, kazao je Božinović. U ugostiteljskim objektima više će se kontrolirati pridržavaju li se svi mjera.

„Omikron varijanta izazvala je potpuno novu situaciju, treba se i dalje pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja i nositi maske, pogotovo u zatvorenom. Cijepljeni bi, naravno, trebali proći kudikamo bolje – čini se da će ovu varijantu rijetko tko izbjeći, a oni koji su cijepljeni su zaštićeni“, naglasio je Božinović te dodao kako ne treba čekati radikalnu situaciju koja bi nas osvijestila.

„Svatko zna kako se treba ponašati da bi se maksimalno zaštitilo i što treba činiti: cijepljenje – ne samo s dvije doze, već i primanje treće doze – oni koji se nisu cijepili trebali bi to učiniti što prije“, kazao je te istaknuo da brojke zaraženih rapidno rastu, ali je sve više dokaza da cijepljeni imaju manje šanse da teže obole.

„Možemo se zaštititi, primijeniti mjere distance, nošenja maski i cijepiti se i onda bi ova pandemija imala puno povoljnije obrise. Sve dok se to ne dogodi, virusu dajemo šansu da mutira“, naglasio je Božinović.

Krunoslav Capak je kazao kako se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički. „Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja – sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu“, kazao je Capak.

Bilo kako bilo, ne piše nam se dobro. Ako se ovako nastavi po grčkom alfabetu, uskoro bez potvrde o cijepljenju s ogromnim količinama naručenih cjepiva za RH, nećemo smjeti ući niti u vlastiti wc. Stjepan Spajić „Rođo“ bi na sve ovo rekao: „Živio rođo!“ Mislili smo devedesetih da nam ne može biti gore. Sada vidimo da može…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp