Međunarodna izložba karikatura u Osoru – Oskarfest


Već trinaest godina zaredom u Osoru na otoku Cresu, u gradiću vezanom mostom s otokom Lošinjom, održava se međunarodna izložba karikatura. Kad pitate organizatora Dragutina Dadu Kovačevića zašto baš u Osoru, on će vam odgovoriti da je Osor bio obitavalište našeg legendarnog karikaturiste Otona Reisingera, bio je tu i Alojz Ševčik, a napokon, tu je i on sam koji dugo vremena provodi na otoku i eto posvetio se tom likovnom mediju praćenja javnih zbivanja.

Pritom, valja priznati da publika, a ovdje doista možemo govoriti o međunarodnoj publici ,voli šalu, smijeh, pa i sitne opakosti prokazane ljudske naivnosti, sebičnosti, ovisnosti o tehnologiji i podložnosti apsurdnim postupcima. Uspješnost ove izložbe, kojoj je službeni organizator Udruga za promicanje vizualne i multimedijalne kulture Artour Nerezine, prepoznala je i Turistička zajednica otoka Lošinja, te je krajem prošle godine Udruga dobila i javno priznanje za Oscarfest.

Svake godine mijenja se pozivna i okvirna tema za sudionike kojih je na ovoj još tekućoj izložbi, koja se održava u Društvenom domu u Osoru, bilo 282 autora iz 55 država svijeta. Tema je bila Komunikacija na pustom otoku. Kako nema nagrada, osim časne, tako nema ni posebnog žirija, već su glasači dobrovoljci iz publike, koji zaokružuju broj svog favorita, najbolju karikaturu po njihovom izboru. Od hrvatskih autora, koji su ušli među prvih deset, po broju glasova, to su Enco Kovačević, Frano Cebalo, Joško Marušić Brački i Damir Novak. Oni su se dotakli društvenih mreža (fejsbuka), kovid dozvola, šutnje i brbljanja.

Uvijek se postavlja pitanje zašto ima tako malo karikaturistkinja, činjenica je da ih se javlja sve više, premda je ta brojka zanemariva u odnose na suprotni spol, ali eto najveći broj glasova dobila je Isabela Kowalska-Wieczorek iz Poljske, koja se narugala potrebi da sve gledamo posredno medijima, pa je pogled na ili kroz TV ekran moćniji od pogleda u živo. Drugoplasirani je Nijemac Valerin Kurtu, koji je otok obilježio kao jedino moguće samoodrživo, lijepo i zdravo mjesto na zemlji. Treće mjeste osvojio je Xuewei Wang iz Kine koji u doba kovid mjera, kada svi nose svoje ‘brnjice’ preko usta, vidi spas u čitanju knjiga i fiktivnom životu kroz oči  i doživljaje pisca.

Izložba je u ove novogodišnje dane bila obogaćena i tombulom (na šterni ispred Doma) od kojih svaka dobiva, za koju su nagrade nosili i mještani i ‘furešti’, a mnogima se posrećila kao nagrada i pokoja karikatura Dade Kovačevića, autora koji je i sam nedavno primio nagradu na festivalu karikatura u Turskoj. Portal Otoci.net kao i Radio Jadranka redovito izvještavaju o događajima vezanim uz Oscarfest i duhovitosti karikatura kojim Dado Kovačević komentira aktualne teme.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp