Filipinski predsjednik najavio zatvaranje svih necijepljenih građana

Filipinski predsjednik najavio zatvaranje svih necijepljenih građana

Filipinske vlasti izvijestile su o najmanje 21.819 novih slučajeva zaraze COVID-om-19.  što je za državu koja broji gotovo 110 milijuna stanovnika relativno malena brojka, plus još ako uzmemo u obzir i podatak da je do sada duplom dozom cijepljeno preko 75% stanovništva.

No, unatoč tomu  predsjednik Rodrigo Duterte odlučio je u kućni pritvor zatvoriti sve necijepljene osobe i naredio njihovo uhićenje ako budu kršili pravilo kućnog pritvora.

Kako kaže predsjednik Duterte, ovakav tip mjera usmjeren je na suzbijanje novih slučajeva zaraze uzrokovanih Omicron varijantom Korona virusa.

Ovakav Iznenadni porast slučajeva potaknuo je Dutertea da izda naređenje o uhićenju necijepljenih ljudi koji krše naredbe kućnog pritvora, što je u javnosti dovelo do pitanja o tome da li je ta odredba uopće ustavna i zakonita?

Duterte se vezano za pitanje ustavnosti njegove odluke, javio s unaprijed snimljenom porukom u kojoj je rekao sljedeće: „Budući da je na nacionalnom nivou proglašeno izvanredno stanje, moj je stav da samo zatvaranjima i uhićenjima možemo obuzdati ljude koji do sada nisu primili Covid injekcije.

Zatim je nadodao kako daje potpunu ovlast lokalnim vlastima da u svojim mjestima potraže sve osobe koje nisu cijepljene i narede im kućni pritvor.

„Ako se necijepljeno stanovništvo kojim slučajem ogluši na njihovo naređenje i izađu, lokalnim vlastima izdano je službeno odobrenje od strane države da se neposlušne ljude koji krše pravila kućnog pritvore, uhiti i zatvori.“

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp