Nuspojave cjepiva konačno dolaze na naplatu


Sydney Morning Herald javlja kako bi australska vlada uskoro mogla platiti oštećenim građanima ogromne odštete zbog toga što su pretrpjeli nuspojave prouzrokovane cjepivima protiv Covid-a-19. Iznos koji će Vlada morati platiti građanima je doista vrtoglav, naime radi se o više od 50 milijuna australskih dolara (37 milijuna dolara).

Oštećeni građani u svojim su tužbama naveli kako su bili žrtve Vladine kampanje koja je zdužno promicala cjepiva protiv Covida-19. Nakon te kampanje, kao uzorni građani, poslušno su, kako kažu, primili cjepiva, ali su nažalost nakon primitka istih pretrpjeli razne nuspojave tih cjepiva koja su se promicala te je sada više od 10.000 cijepljenih Australaca podnijelo svoje zahtjeve za odštetu u iznosu od gotovo 600.000 dolara zbog zdravstvenih problema uzrokovanih cijepljenjem protiv Covid-a-19. Naime, više od 10.000 ljudi prijavilo se za vladinu shemu – da im nadoknadi propuštene plaće nakon što su morali biti hospitalizirani zbog ozbiljnih nuspojava cjepiva. Naknada počinje od 5.000 australskih dolara, što znači da bi, ako se svaki zahtjev odobri, program koštao otprilike 50 milijuna australskih dolara.

Službena web stranica TGA (Australia’s Therapeutic Goods Administration) prikupila je više od 79.000 izvješća o štetnim nuspojavama od 36,8 milijuna doza cjepiva. Najčešće prijavljene nuspojave koje se navode su sljedeće: bolna ruka, glavobolja, groznica i zimica. No TGA je zabilježila i ozbiljnije nuspojave. Zabilježeno je 288 prijava upale srca nakon primitka Pfizer cjepiva te 160 slučajeva tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), bolesti zgrušavanja krvi nakon primitka AstraZeneca cjepiva.

Svatko tko trpi bilo kakve nuspojave nakon cijepljenja, koje je kod nas dobrovoljno, dužan je iste prijaviti. Podsjetimo, nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. Sumnje na nuspojave lijekova trebaju se u pisanom obliku prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, a u slučaju cjepiva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na način propisan odredbama Zakona o lijekovima (Narodne novine br 76/13, 90/14, 100/18) i Pravilnika o farmakovigilanciji (Narodne novine, br. 83/13.). O daljnjim pravnim postupcima koje svaka osoba može poduzeti odlučuje svaki građanin za sebe, a uvijek postoji i mogućnost kolektivnih tužbi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp