Sreća

Sreća

Krajnja svrha svega što činimo u našim životima je želja da budemo sretni, zar ne? Što je zapravo sreća i može li ona biti trajno čovjekovo stanje?

Sreća je za mene sveprisutna, mogao bih je usporediti sa zrakom koji je uvijek tu, udišemo ga nesvjesno i nezainteresirano, a opet zrak je za nas trajno stanje. Kada radimo neku praksu disanja, mi tada ulazimo u izmijenjeno stanje svijesti, a zrak unutar nas dobije neki specifičan oblik i ispuni naše biće na neshvatljiv način.


Odjednom, sve je drukčije, počevši od tijela i njegovih senzacija, mentalnih slika, stanja svijesti, osjećaja sadašnjeg trenutka i dubokog unutarnjeg mira. Može se reći da smo sveukupnom zraku dozvolili da se s nama stopi i za trenutak kroz nas živi.


Tako se ponaša i sreća. Ona je bezlična, apstraktna. Mi je zamijetimo tek kada uzme neki oblik: muškarca, žene, novog automobila, haljine, odijela. Tada se nakratko useli u naše sebstvo. Ali, nitko se tim dijelom sebstva više ne bavi. Sreća onda odlazi, ugašena uslijed naše nezainteresiranosti da joj udahnemo još više života. Samo se vrati u sveprisutnost, u okolni zrak.

Problem je što iza ovih pojmova „želja“, „sreća“ i „čovjekovo stanje“ stoji cijelo mnoštvo lica, maski, programa, sjećanja, podataka, što li sve ne. Zapravo, ne možemo se obraniti od svega toga. Ako spomenemo sreću, odmah iskaču nasmiješena lica ljudi s reklamnih panoa ili slika u časopisima, najčešće parova, kako u nekom lijepom ambijentu opušteno uživaju jedno s drugim i tako stoje zamrznuti kroz vječnost u kojoj se ništa ne događa. I onda mi to cijeloga života proganjamo jer mislimo da je to sreća.


Ako govorimo o čovjeku i njegovu stanju, pomislit ćemo na ljudsku figuru nekog izgleda, dobi, naobrazbe, porijekla, njegova ponašanja i tome slično. Ali, kako god mi to zamišljali, uvijek je to tek mrvica mogućnosti, potencijala, verzija ili energetskih slojeva koji bi mogli postojati iza svega onoga što je vidljivo. A sreća može postojati u svakom tom obliku. Međutim, mi ih nikada ne uzimamo u obzir kada govorimo o sreći.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp