Europska agencija za lijekove izražava sumnju u potrebu četvrte doze


Kako javlja Reuters (11. siječnja) – Europska agencija za lijekove (EMA) kao regulatorno tijelo Europske unije za lijekove u utorak je izrazila sumnju u potrebu za četvrtom dozom cjepiva protiv COVID-a-19 te je rečeno da trenutno nema podataka koji bi podržali ovaj pristup jer se traži više podataka o brzom širenju Omikron varijante.

“Iako korištenje dodatnih stimulatora može biti dio planova za nepredviđene slučajeve, ponovljena cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju”, rekao je voditelj strategije za cjepiva Europske agencije za lijekove Marco Cavaleri na brifingu za medije.

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost zbog strategije davanja boostera svaka četiri mjeseca, što hipotetski predstavlja rizik od preopterećenja imunološkog sustava ljudi i može dovesti do zamora stanovništva.

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o utjecaju nove varijante na cjepiva i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se odlučilo je li potrebno cjepivo specifično za Omicron.

„Važno je da postoji dobra rasprava oko izbora sastava cjepiva kako bismo bili sigurni da imamo strategiju koja nije samo reaktivna te da pokušamo smisliti pristup koji će biti prikladan za sprječavanje budućih varijanti.”, izjavio je.

EMA je izdala priopćenje kako je trenutno u razgovoru s proizvođačima cjepiva u slučaju da postoji potreba za ažuriranim cjepivom, ali je dodala da bi se svaka takva promjena trebala koordinirati na globalnoj razini.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp