Klinička ispitivanja Pfizerovih cjepiva na djeci

Klinička ispitivanja Pfizerovih cjepiva na djeci

Neki roditelji s nevjerojatnom lakoćom pristaju slati svoju djecu na klinička ispitivanja cjepiva. Snimka koju dijelimo donosi nam priču o jednom ocu i njegovo dvoje djece, sudionika kliničkog ispitivanja kompanije Pfizer za cijepljenje djece od pet do jedanaest godina. BBC NEWS prenio je priču o blizancima Lizzie (9) i Evanu (9) koji su pristali sudjelovati u Pfizerovu ispitivanju cjepiva za djecu, uz odobrenje ili bolje reći – poticanje njihovih roditelja.

Otac: „Za kliničko ispitivanje smo čuli kada smo pokušali saznati kada će djeca od pet do jedanaest godina moći primiti cjepivo. Moja supruga je saznala da sve dok Pfizer ne izvrši ispitivanje na djeci, cjepivo neće biti poslano na odobrenje Agenciji za hranu i lijekove. Oni su i dalje upisivali djecu i naša pedijatrija bila je jedno od mjesta za upis. Njihova prva reakcija nakon što smo ih prijavili za kliničko ispitivanje bila je pomiješana. Bili su uzbuđeni zbog mogućnosti da dobiju cjepivo, ali i zabrinuti zbog nekih dijelova ispitivanja. Brinulo ih je davanje krvi, dvije godine istraživanja i testiranje na Covid. Ali, mi smo ublažili njihove brige, osiguravajući im da se osjećaju sigurno u vezi s njihovim sudjelovanjem u istraživanju.“

Prije primanja druge doze, dječak govori kako je uzbuđen zbog činjenice da će biti potpuno cijepljen, a djevojčica govori kako joj je zlo, kao što joj je bilo i prvi put kada je išla na cijepljenje.

Otac: „Mi ne znamo koja su djeca primila cjepivo, a koja placebo. Oni će pratiti djecu koja su primila cjepivo pune dvije godine kako bi bili sigurni da nema dugoročnih kontraindikacija. Prvi pregled trajao je tri sata kada su primili ili cjepivo ili placebo, a nakon toga bilo je praćeno njihovo zdravstveno stanje. Vršila se provjera vitalnosti i fizička provjera. Vjerujemo znanosti i dokazanoj učinkovitosti cjepiva. Željeli smo biti sigurni da djeca shvaćaju kakvi su uvjeti ovog ispitivanja i željeli smo da oni sami pristanu na sudjelovanje u kliničkom ispitivanju jer ipak su to njihova tijela i htjeli smo da to bude njihov izbor.“

Sigurnost Pfizerova cjepiva za djecu od 5 do 11 godina proučavana je na približno 3.100 djece u dobi od 5 do 11 godina koja su primila cjepivo.

Otac: Vrlo sam uzbuđen što moja djeca sudjeluju u ovome ispitivanju. Dobili su šansu da se cijepe ranije nego što bi bili, ali i zbog toga što će to pomoći svima ostalima da se osjete sigurno i ugodno što se tiče cjepiva kako bi i njihova djeca mogla biti cijepljena.

„Nije boljelo. Sretna sam što je gotovo.“, govori djevojčica Lizzie nakon cijepljenja, veseleći se slatkišima kojima su nju i njezinog brata Evana počastili nakon druge doze cjepiva.

Kada govorimo o sudjelovanju djece u kliničkim ispitivanjima, pitamo se – koliko to uistinu može biti izbor djece u toj dobi? Roditelji su ti koji imaju veliki utjecaj na svoju djecu i, po svemu sudeći, roditelji su ti koji su u ovom slučaju odlučili svoju djecu uključiti u ispitivanje cjepiva, na što su djeca pristala.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp