Zdravstvena usluga nam je na razini poljskih bolnica u vrijeme Drugog svjetskog rata, a cijena im je na razini bolnica u Zürichu


Doprinos za zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj iznosi 16,5% te spada u doprinose na plaću, tj. one koje poslodavac uplaćuje za djelatnika. Na brutto plaću od 10.000 kuna to je 1.650 kuna. Mjesečno. Ako govorimo o prijevremenoj starosnoj mirovini, u sustav ste uplatili minimalno 693.000 kuna. Osim ako ste trebali složeniji kirurški zahvat, šanse su da niste iskoristili ni trećinu tog iznosa. A što dobivate zauzvrat?

Otvorene šatore na temperaturnom minusu, ispred ruševnih bolnica u koje nije ozbiljno ulagano desetljećima, u kojima nedostaje osnovne opreme za rad i stručnog osoblja, zbog čega ste osuđeni na bahatost i otresitost raznih srića, ivića, bereckih, karuca…

Ukratko, dobivate uslugu na razini poljskih bolnica u vrijeme Drugog svjetskog rata, a plaćate onu na razini bolnica u Zürichu gdje dobijete privatni smještaj i parking, prilagođeni menu i direktan broj svakog liječnika kod kojeg ste naručeni. Sustav doprinosa je jedna gigantska legalna krađa. Novcem koji ste vi zaradili umjesto vas raspolaže netko drugi, uplaćuje ga u državni kazan, a iz njega ga vadi partija i radi s njim što god želi.

Nakon čega vi, ako se razbolite, ili idete po uslugu koja je ispod veterinarskog standarda, ili ju plaćate još jednom privatniku koji će obaviti posao na vrijeme i kako spada. Slična je situacija i s doprinosima za mirovinsko osiguranje, gdje se također načelo solidarnosti koristi kao izgovor za bezočnu partijsku krađu i otimačinu.

I jedan i drugi sustav “funkcioniraju” na feudalističkim principima i zato obavezu plaćanja doprinosa državi treba hitno ukinuti, pa neka svatko od nas odluči što će sa svojim novcem.

Dok god je sustav ovakav, držeći ga u čarapi – imate više koristi od svog rada.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp