Krvavi sukobi u Kazahstanu ne prestaju, prosvjednici željeznim šipkama zatukli policiju

Krvavi sukobi u Kazahstanu ne prestaju, prosvjednici željeznim šipkama zatukli policiju

Novo nasilje izbilo je u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana nakon što je Rusija tijekom noći poslala padobrance kako bi ugušili pobunu u toj bivšoj sovjetskoj republici. Državna televizija objavila je da je poginulo najmanje 13 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih su dvojici odrubljene glave. Uhićeno je 2000 ljudi, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

U četvrtak navečer ponovno su izbili okršaji na središnjem trgu u Almatiju, koji su tijekom dana naizmjence okupirali vojnici i stotine prosvjednika. Riječ je o najgorem nasilju u 30 godina neovisnosti te zemlje inače poznate po bogatstvima naftom i uranom.

Predsjednik države Kasim-Žomart Tokajev, koji je pozvao u pomoć Rusiju, za pobunu okrivljuje teroriste uvježbane u inozemstvu. Jer, kako kaže – „Riječ je o potkopavanju integriteta zemlje i što je najvažnije napadu na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem“. Moskva je objavila da će zajedno sa svojim saveznicima pomoći Kazahstanu u „protuterorističkoj operaciji“ i smatra da je pobuna inspirirana izvana.

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se kada su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatiju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine.

Tokajev je raspustio vladu, ukinuo odluku o povećanju cijena goriva i ogradio se od svojeg prethodnika zamijenivši ga na dužnosti predsjednika utjecajnog Vijeća za sigurnost. No, to nije umirilo prosvjednike koji optužuju Nazarbajevovu obitelj i saveznike da su se obogatili na nafti i rudnim bogatstvima, a zemlja je ostala siromašna.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka prosvjeda. Zapadne zemlje pozvale su na mir, a Kina je ocijenila da se ovdje radi o unutarnjem pitanju Kazahstana u koje se nitko ne bi trebao miješati.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp