Novi problem za Austrijsku vlast: u pokrajini Tirol 850 njegovatelja, 600 policajaca i liječnika protivi se obveznom cijepljenju

Novi problem za Austrijsku vlast: u pokrajini Tirol 850 njegovatelja, 600 policajaca i liječnika protivi se obveznom cijepljenju

Zakon o uvođenju obveznog cijepljenja, koji bi u Austriji kako za sada stvari stoje, trebao stupiti na snagu 1. veljače, već danima uzbunjuje duhove u toj zemlji. I to na gotovo svim razinama, od političkih i medicinsko-stručnih do onih na razini “običnih malih” ljudi.

Jedni su „za“ obvezno cijepljenje , drugi „protiv“, a treći se, kako se približava početak veljače, sve više premišljaju. Jer ne znaju koje bi posljedice, osim novčanih kazni, mogli imati, ako se ogluše na zakon i ne cijepe se protiv korona virusa.

Među njima je, kako pišu austrijski mediji i 850 njegovateljskog osoblja, kao i neki liječnici iz „Arge“, skupine staračkih domova u austrijskoj saveznoj pokrajini Tirol. Oni su se već obratili odvjetniku Christianu Ortneru u Innsbrucku, kako bi se, uz njegovu pomoć, pravno suprotstavili, kako navode, „prisilnom cijepljenju“. Jer, sve su glasnije špekulacije da bi prekršitelji te zakonske odredbe, o kojoj će u ponedjeljak odlučivati Odbor za zdravstvo austrijskog saveznog parlamenta u Beču, mogli ostati i bez posla, a ljudima nikada nije svejedno kada se radi o poslu.

Predsjednik skupine Arge Robert Kaufmann za TV Plus4 televiziju izjavio je sljedeće:
„Nadam se da, u slučaju da obveza o cijepljenju stupi na snagu, nećemo morati otpuštati ljude. Njegovatelji koji se ne žele cijepiti, nisu loši radnici. Oni jedino imaju drugačiji pogled na život“, istakao je Kaufmann. Prema njegovom mišljenju „tvrdokornih“ protivnika Covid cijepljenja je, nakon stalnog i snažnog pritiska vlade i učestalih poziva na cijepljenje „još negdje oko 10 posto“. Njima, kako je napomenuo, sada treba pridodati i osobe koje su već dva puta cijepljene, ali više se ne žele docjepljivati (booster), ni treći, niti četvrti put .

„Ako bi se 10 posto radnika moralo otpustiti, jer se ne žele cijepiti, tada starački dom mora zatvoriti svoja vrata“, tvrdi šef „Arge“. To je potkrijepio činjenicom da su već sada, zbog korona krize veliki problemi s manjkom radne snage, jer su, ne samo mnogi radnici bez ikakvih simptoma zatvoreni u karanteni, nego i oni zdravi koji se navode kao kontaktne osobe „zaraženih“.

„Radnici su već došli do granica svojih mogućnosti.“, tvrdi Kaufmann.

Otpor prema obveznom cijepljenju pruža navodno i 600 policajaca, pišu austrijski mediji. Predsjednik sindikata policajaca Reinhard Zimmermann pokušao je opovrgnuti te tvrdnje, rekavši za TV Puls24 kako je to „besmislica“, budući da je blizu 90 posto policijskih djelatnika cijepljeno protiv koronavirusa ili je prebolilo Covid. Navedenu vijest, naravno, opovrgnulo je i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp