In memoriam Nikola Albaneže

In memoriam Nikola Albaneže

Nikolu Albanežea pamtit ćemo kao dragog, uljudnog i prijateljski raspoloženog povjesničara umjetnosti, urednika Art časopisa Konture, i najnovije kao upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, koji se tu našao u nesretnom trenutku, kao isturena ličnost  u klinču između HAZU i Moderne galerije (koja je promijenila ime u Nacionalni muzej) među skandaloznim idejama i postupcima, kakvima osobno nikada nije bio sklon. Od 2006. godine bio je na čelu Akademije kravatike, koja je promovirala kravatu kao hrvatski brend diljem europskih gradova.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1991. godine diplomirao dvopredmetnu grupu studija povijesti umjetnosti i ruskog jezika i književnosti, te je 1985. proveo semestar na Sveučilištu Lomonosov u Moskvi . Polazio je i dodiplomski studij muzeologije (1989./1990.), te poslijediplomski studij Informacijskih znanosti . Radio je na osnovnim školama i bavio se prevođenjem.

Od svibnja 1994. do ožujka 2000. bio je kustos u Gradskom muzeju Karlovac. U tom razdoblju realizirao tridesetak likovnih i tematskih izložbi, otkrivajući komparacijom i neka nepoznata djela Vjekoslava Karasa. Tijekom 2001. godine obradio je dio Zbirke Kovačić:  hrvatskih umjetnica rođenih u 19. stoljeću. U razdoblju od 2003. do 2015. bio je izbornik-voditelj Zimske likovne kolonije u Karlovcu (ZILIK), koja okuplja poznate umjetnike spremne donirati radove za dječji dom ‘Vladimir Nazor’.

Od 2004. do 2008. predavao je na Katedri za Muzeologiju  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2006. gostovao je na Sveučilištu u Grazu, tijekom 2013./14. predavao je kolegij Muzeologije na ALU u Zagrebu. Pripremio je brojne izložbe popraćene predgovorima u katalozima te objavio članke, osvrte i recenzije u raznim časopisima. Autor je više retrospektivnih izložbi i monografija, a sudjelovao je i na 2. svjetskom simpoziju gradskih muzeja u Barceloni te na konferenciji Muzeji društvene povijesti u Istanbulu i u Haus der Geschichte u Bonnu (1995.) itd.. Njegovom bogatom i raznovrsnom poslovnom životopisu može se još dodati niz značajnih projekata i sudjelovanja. Prerano je preminuo ostavivši veliki trag, ali i značajnu prazninu, koja zjapi uvijek nakon plodnih i aktivnih autora koji nas napuštaju zauvijek.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp