Iznenada preminuo dr. sc. Marko Petrak, uvaženi profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta

Iznenada preminuo dr. sc. Marko Petrak, uvaženi profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta

Hrvatska znanstvena zajednica ostala je bez velikog čovjeka i znanstvenika, Marka Petraka. Ova tužna i šokantna vijest uistinu nas je potresla. U ponedjeljak je iznenada preminuo Marko Petrak, redoviti profesor u trajnom zvanju Pravnog fakulteta i predstojnik Katedre za rimsko pravo, priopćio je javnosti dekan fakulteta Ivan Koprić.

„Dragi Marko, duša nek’ ti nađe mir, a obitelj utjehu. Moja iskrena sućut obitelji, prijateljima, kolegama te znancima kolege i prijatelja profesora dr. sc. Marka Petraka kojeg nam je sudbina prerano uzela.“ – napisao je Ivan Koprić na Facebooku.

Profesor Marko Petrak je od 2003. do 2005. te od 2009. do 2011. godine bio prodekan Pravnog fakulteta, a tijekom bogate karijere obnašao je niz dužnosti u nacionalnim znanstvenim i etičkim tijelima.

Petrak je studirao i diplomirao Pravni fakultet (pravni studij) te Filozofski fakultet (studij filozofije) Sveučilišta u Zagrebu. Nakon četverogodišnjeg programa latinskog jezika u prethodnom školovanju, završio je, u okvirima izbornosti unutar filozofskog studija, i dvije godine studija klasične filologije, s posebnim težištem na grčkom jeziku i književnosti.

Postdiplomsko usavršavanje imao je u medievistici (Dubrovačka medievistička radionica pri Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta). Magistrirao je građanskopravne znanosti te potom filozofiju (znanstveni smjer) na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirao je iz znanstvene grane rimsko pravo (2003.) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Postdoktorsko usavršavanje odradio je u Centru za studije i istraživanja antičkih prava (Centro di studi e ricerche sui Diritti Antichi) Sveučilišta u Paviji (Almo Collegio Borromeo) (2005.).

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao je Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta (Ius commune, Byzantine law, Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav), kao i Latinski jezik za pravnike (Latinitas iuridica). Bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Dubrovniku. Autor je četiri knjige te stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana te oko sedamsto stručnih priloga. Prodekan Pravnog fakulteta bio je u dva navrata – 2003.-2005. i 2009.-2011. Bio je i zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (2006.-2011.), predstojnik Zavoda za pravnu povijest i rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2013.-2019.) te član znanstvenog vijeća Instituta za klasične jezike i književnost Latina et Graeca (Zagreb).

U svojstvu glavnog tajnika Hrvatskog društva za bizantske studije, bio je nacionalni predstavnik pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije (International Association of Byzantine Studies) kao krovnoj svjetskoj udruzi. Radio je i kao glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu, bio recenzent Europske znanstvene zaklade (European Science Foundation) (od 2009.) te član njezinog College of Expert Reviewers​ (od 2016).

Marko Petrak primio je priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke zaklade dr. sc. Jadranko Crnić (2020.); posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za znanstveni doprinos na području kanonskog prava (2015.); godišnju nagradu mladim znanstvenicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu (2002). Bio je oženjen i otac dvoje djece.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp