Vrhovni sud blokirao Bidenov nalog o obaveznom cijepljenju


Američki Vrhovni sud u četvrtak je barem privremeno blokirao plan predsjednika Joea Bidena o obveznom cijepljenju za zaposlenike velikih tvrtki, no dopustili su da njegova administracija nametne posebne uvjete za zdravstvene ustanove koje financijski potpomažu savezne vlasti.

Sud je odluku donio nakon što je prošli petak saslušao usmene argumente u pravnoj bitci oko privremenih naloga koje su u studenom izdale dvije savezne agencije kako bi povećale stopu procijepljenosti na radnim mjestima u velikim tvrtkama, a koji obuhvaćaju 80 milijuna američkih radnika, i saveznim zdravstvenim ustanovama.

Sud, koji ima konzervativnu većinu, bio je podijeljen u oba slučaja. U prvom slučaju je šest sudaca glasalo za blokadu naloga o obaveznom cijepljenju ili testiranju na radnom mjestu, a u drugom slučaju je pet sudaca podržalo obvezu za zdravstvene radnike, dok je četiri bilo protiv. 

Liberalnoj većini se u drugom slučaju pridružilo i dvoje sudaca iz konzervativnih redova, John Roberts i Brett Kavanaugh. Obveza se odnosi na 10,3 milijuna radnika u 76.000 saveznih zdravstvenih ustanova.

Predsjednik Biden u rujnu je predstavio propise za povećanje stope cijepljenja odraslih kao način borbe protiv pandemije, koja je zbog suludih mjera potpuno devastirala američko gospodarstvo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp