Tedros Adhanom Ghebreyesus: Pandemija nije ni blizu kraja, a nisu isključeni ni novi sojevi virusa

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Pandemija nije ni blizu kraja, a nisu isključeni ni novi sojevi virusa

Proroka je svaki danom sve više. Osim Billa Gatesa koji s nevjerojatnom lakoćom predviđa nove pandemije za koje se već na veliko financiraju cjepiva, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sada upozorava svjetske čelnike, a samim time i sve nas kako „pandemija korona virusa nije ni blizu kraja“.

Takvi zaključci doneseni su zbog statistika o zaraženima koje nas ovih dana izvješćuju o rekordnim brojevima novozaraženih Omicron varijantom virusa. Omicron je navodno prošlog tjedna prouzročio 18 milijuna novih slučajeva diljem svijeta. Što se želi postići ovakvim informiranjem javnosti? Želi se posijati strah. Učinak ovakvog informiranja trebao bi biti – još veći strah od nekih novih opasnih sojeva virusa.

Govore nam sa svojih pozicija moći kako se taj „vrlo prenosivi soj korona virusa nevjerojatnom brzinom širi svijetom“, a ta činjenica omogućava brojnim vladama uvođenje novih mjera ograničenja i restrikcija, dok se usporedo s restrikcijama ubrzava uvođenje booster doza cjepiva. Sve to ide jedno s drugim, ruku pod ruku. Građani su u najmanju ruku zbunjeni, zdvojni su i preplašeni, a sve je više i onih ljudi koji sve manje prate programe javnog informiranja, jer sve više osjećaju koliko im ti programi ispiru mozak, dovodeći ih u anksiozno i depresivno stanje.

„Ova pandemija nije ni blizu kraja“, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u utorak iz sjedišta agencije u Ženevi, ističući kako je po službenim podacima Omicron varijanta od prošlog tjedna prouzročila 18 milijuna novih slučajeva zaraze širom svijeta.

No, nisu li nam najprije bili rekli kako se ovaj novi soj smatra manje ozbiljnim od prethodnih? Sada su promijenili retoriku. Ili je taj novi soj preko noći ipak odlučio postati opasnim? Pa, tko to više može slušati? Sada nam Ghebreyesus govori kako je „naše vjerovanje da se radi o blagoj bolesti pogrešno“. Sada od njega saznajemo kako može doći do težih oblika bolesti i smrtnih ishoda.

Upozorio je svjetske čelnike da će se s obzirom na iznimno brzo širenje Omicrona na globalnoj razini, vjerojatno pojaviti i nove varijante virusa, zbog čega je i dalje ključno praćenje i procjena situacije. I, sada ono ključno – rekao je kako je „posebno zabrinut zbog stanja u zemljama s niskom stopom cijepljenih, jer su upravo necijepljeni izloženi većem riziku od razvoja teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda.“ Shvatili smo njegovu poruku.

Kada govorimo o tom famoznom novom soju zvanom Omicron, prema službenim je izvješćima u Europi prošli tjedan evidentirano pet milijuna slučajeva zaraze Omicron varijantom virusa, a WHO prognozira kako bi taj soj do ožujka mogao zaraziti polovicu svih Europljana te na taj način znatno opteretiti zdravstveni sustav, bolnice i zdravstvene djelatnike.

U Njemačkoj je u utorak evidentirano 112.323 slučaja zaraze korona virusom i 239 smrtnih slučajeva, a Omicronom je zaraženo više od 70 posto testiranih.

Mike Ryan, direktor WHO-a za hitne slučajeve upozorio je da će povećana prenosivost Omicrona vjerojatno rezultirati porastom broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, posebno u zemljama u kojima je cijepljen manji broj ljudi. „Eksponencijalni porast broja slučajeva, bez obzira na težinu pojedinačnih varijanti, rezultira neizbježnim povećanjem broja hospitalizacija i smrtnih ishoda”, izjavio je Ryan.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp