Češka Vlada odustala od obveznog cijepljenja

Češka Vlada odustala od obveznog cijepljenja

Češka Vlada ukinula je u srijedu 19. siječnja uredbu kojom je cijepljenje protiv Covid-a-19 trebalo u ožujku postati obvezno za radnike u nekim sektorima te za sve starije od 60 godina kako bi izbjegla „produbljivanje pukotina u društvu“.

Premijer Petr Fiala izjavio je da njegova nova desna Vlada ne vidi razloge za obvezno cijepljenje koje je prethodna vlada planirala za određene sektore.

„Time se ne mijenja naš stav o cijepljenju. To je nesumnjivo najbolji način borbe protiv Covid-a-19, ali ne želimo produbljivati pukotine u društvu“, kazao je Fiala na novinskoj konferenciji.

Prethodna je Vlada u prosincu uvela obvezu cijepljenja za radnike u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, policajce, vojnike i neke druge profesije te za sve ljude starije od 60 godina.

Ta se odluka trebala primijeniti od mjeseca ožujku 2022. godine, a zbog nje su izbili i veliki prosvjedi. Istovremeno u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno je rekordnih 28.469 slučajeva zaraze Covid-om-19 u posljednjih 48 sati.

Fialina vlada također je skratila vrijeme izolacije, ali je uvela obvezu testiranja radnika u tvrtkama od ovoga tjedna.

Trenutno je puno manje slučajeva hospitaliziranih od vrhunca hospitaliziranih tijekom vala delta varijante virusa početkom prosinca kada je bilo hospitalizirano gotovo 8 tisuća ljudi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp