Prof. dr. sc. Gordan Lauc – Pretjerani strah majke od pandemije može nanijeti štetu djetetu koje nosi

Prof. dr. sc. Gordan Lauc – Pretjerani strah majke od pandemije može nanijeti štetu djetetu koje nosi

Prof. dr. sc. Gordan Lauc osvrnuo se na trudnoću kao iznimno važno i osjetljivo razdoblje u životu svake žene te upozorio kako majka još nerođenom djetetu prenosi poruke o svijetu u koji će doći. Evo što je o tome napisao.

„Trudnoća je iznimno važno razdoblje u životu žene, tijekom kojeg majka svom još nerođenom djetetu prenosi poruke o svijetu u koji će se doći. Te poruke zapisuju se u obliku epigenetičkih modifikacija koje određuju budućnost tog djeteta.

Istraživanja su pokazala da su majke koje su gladovale tijekom poznate „Nizozemske gladi“ 1944. godine tu informaciju prenijele ne samo svojoj djeci, već i unucima. To je iznimno važan evolucijski mehanizam koji nam omogućava da povećamo vjerojatnost da će naše dijete preživjeti. Nažalost kada djetetu prenesemo krivu poruku, a pretjerani strah majke od pandemije je sigurno poruka koja za dijete nije relevantna, možemo ga oštetiti za cijeli život. Ta nesretna beba će život provesti u strahu iščekujući kataklizmu koju mu je majka zapisala u epigenom dok se još nije niti rodilo.

Ovo naravno nije 0/1 događaj i većina djece majki koje su se previše bojale će biti OK, no ipak će nositi dodatni teret koji im nije trebao i zbog toga će biti manje uspješni u životu. Provedena istraživanja to vrlo jasno već sad pokazuju.

Za svu tu bespotrebnu štetu koju će trpjeti buduće generacije odgovorni su oni koji su nas zastrašivali, samo kako bi se mali sloj ljudi mogao bogatiti. Jako bogati su se još dodatno jako obogatili, a našim malim kokošarima je dovoljna motivacija bilo i to što sada mogu putovati, kupovati i jesti u restoranima na račun svojih institucija koje su u ovoj pandemiji zaradile desetine i stotine neplaniranih milijuna kuna na PCR testovima.“

Za one koje zanimaju detalji, evo poveznice na originalni rad objavljen u uglednom časopisu JAMA Pediatrics:

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2787479

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp