Austrija uvodi kontroverznu lutriju za cijepljenje

Austrija uvodi kontroverznu lutriju za cijepljenje

Austrijska koalicijska vlada predvođena konzervativcima u četvrtak je objavila kako uvodi lutriju kao poticaj za cijepljenje protiv Covid-a-19, nekoliko sati prije sjednice parlamenta na kojoj se ozakonilo uvođenje obveznog cijepljenja protiv te bolesti. Do sada je cijepljeno oko 72 posto stanovnika Austrije, što je jedna od najnižih stopa cijepljenosti u zapadnom dijelu EU.

Što građani Austrije mogu osvojiti na ovoj, u marketinškom smislu, vrlo kontroverznoj „lutriji za cijepljenje“? „Kupone!”, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer na press konferenciji s čelnicom opozicijskih socijaldemokrata Pamelom Rendi-Wagner s kojom je pregovarao o uvođenju te nesvakidašnje i u najmanju ruku čudne mjere.

Nehammer je izjavio kako želi uvesti financijsku nagradu za cijepljenje.
„Učili smo iz prošlosti i vidjeli smo da je lutrija za cijepljenje najbolji mogući način za postavljanje takvog sustava”, poručio je. Građani će dobiti po jednu karticu za svaku dozu primljenog cjepiva, pa će oni koji su primili “booster” dobiti tri kartice.
Uz svaku desetu karticu građani će dobiti kupon u vrijednosti od 500 eura, rekao je premijer Nehammer, dodajući da će to austrijsku Vladu koštati oko milijardu eura.

Kasnije je Nehammer na Twitteru obrazložio da će se kuponi osvojeni na lutriji za cijepljenje moći koristiti u brojnim trgovinama, turističkom i ugostiteljskom sektoru te za kulturna i sportska događanja.

Ovaj potez motiviranja građana na cijepljenje od strane austrijske Vlade nije novost. Naime i Moskva je u lipnju 2021. godine vabila korona skeptike da se cijepe protiv korona virusa akcijom kojom su ljudi koji se cijepe mogli putem cijepljenja osvojiti automobil u vrijednosti od milijun rubalja. Svakog tjedna na raspolaganju je bilo pet automobila.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp