Tajanstvene ledene formacije pojavile se u Chicagu

Tajanstvene ledene formacije pojavile se u Chicagu

(CNN) Čuli ste za mećave, a možda čak i za polarni vrtlog, ali jeste li čuli za ledene palačinke? Što je s ugrizima leda ili zastojima leda? Ova jedinstvena imena zvuče fascinantno, ali zahtijevaju posebne vremenske uvjete. Ove fascinantne ledene formacije u jezeru Michigan u Chicagu snimio je Sharan Banagiri. Rekao je za CNN da su ove fotografije snimljene na plaži Loyola u Rogers Parku, koji je oko 10 milja sjeverno od centra Chicaga.

Ovog tjedna ledene palačinke pronađene su uz čikašku obalu jezera Michigan. Fotografije Sharan Banagiri snimljene su na plaži Loyola u Rogers Parku oko 10 milja sjeverno od centra grada. Banagiri je za CNN rekao da su ove fotografije snimljene na šetnici na putu do svjetionika. Banagiri je napomenuo da je temperatura u vrijeme snimanja fotografija bila oko -6 stupnjeva Celzija (21 stupanj Fahrenheita).

Pokrivenost Velikih jezera ledom trenutno je na 21,9% što je najviše (izjednačeno s 2019.) za ovaj datum u posljednjih šest godina. Jezero Michigan također se kreće na oko 20% pokrivenosti ledom, blizu prosjeka do sada.

U ovo doba godine, zbog vrlo niskih temperatura u većem dijelu sjevernog SAD-a, pojavljuju se posebnosti poput ledenih palačinki, zalogaja leda i ledenih kuglica.

Ledene palačinke, slično kao i njihove imenjakinje, izgledaju točno onako kao okrugli ravni diskovi napravljeni od leda. Uobičajeni su na Arktiku, ali se obično počinju pojavljivati ​​u donjih 48 država tek kada temperature padnu ispod nule nekoliko dana.

Fenomen je strogo ograničen na vodena tijela kao što su rijeke, jezera ili oceani.

Kada se ta vodena tijela dovoljno ohlade, komadi leda koji su se počeli stvarati udarit će jedan o drugi tvoreći diskove eliptičnog oblika sa zaobljenim rubovima.

“Prepoznatljiv potpis palačinki od leda su uzdignuti rubovi ili grebeni na obodu, uzrokovani udaranjem palačinki jedna o drugu zbog oceanskih valova”, objašnjava Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp