Filip Perković, učitelj fizike i otac troje djece nije se želio cijepiti zbog čega je dobio izvanredni otkaz


„Nisam antivakser, ali cijepljenje smatram osobnim izborom“, izjavio je Filip Perković, koji je donedavno bio učitelj fizike u Osnovnoj školi Vidici u okolici Šibenika i kojemu je na njegovu žalost i na sramotu onih koji su mu to učinili, uručen izvanredni otkaz jer se nije htio cijepiti i time se prilagoditi novim epidemiološkim mjerama. Nije se htio cijepiti ili svaki drugi dan testirati, smatrajući kako je to napad na njegove osobne slobode, donosi Šibenik IN.

  • „Krenulo je provođenje anticovid mjera, a ravnatelj se njih išao striktno držati i postavio zaštitara na ulazu školu. Kako nisam mogao ulaziti u školu iz vlastitih uvjerenja, ostao sam bez posla. Da objasnim svoj stav. Meni te mjere od početka nisu sjele. Pandemija traje dvije godine, donosile su se razno – razne odluke, a zapravo se ništa konkretno u vezi bolesti nije postiglo njima, ništa pozitivno se nije dogodilo. Na kraju sam stavljen pred zid. Nisam mogao izbjeći neku odluku ili prilagoditi joj se, nego sam morao ili-ili. Pisao sam ravnatelju dopis uz upit – mogu li ja na nekakav drugačiji način držati nastavu učenicima, mogu li se testirati na slinu? Ništa mi nije odgovoreno, samo me na ulazu dočekao zaštitar“, priča Perković.
  • „Mislim da sve te mjere koje su donesene nisu usklađene s hrvatskim zakonima i Ustavom. Mislim da krše puno stavki iz Ustava. Već 1. članak Ustava kaže: „… zajednica slobodnih i ravnopravnih državljana“. Sve je bio povrijeđeno. Moja radna prava i sloboda su ugrožene. Dakle, najviše me smeta to što ne mogu ići slobodno raditi i ugrožena je egzistencija moje obitelji jer sam ja jedini zaposlen i ovaj posao je naš jedini izvor prihoda. Primjerice, za otići na utakmicu na Poljud između Hrvatske i Rusije u studenom 2021. tražio se test. Imao sam slobodnu odluku hoću li se testirati i otići, ili ne. Karte su se rasprodale, pa na kraju nisam išao. U ovom slučaju sa školom doslovno su mi rekli da moja obitelj i ja nećemo jesti ako se ne testiram. To je zapravo ucjena i to me u svemu najviše smeta.  Osjećam se prevareno! Osjećam da se uopće nisam morao naći u ovakvoj situaciji. I to što se priča o ukidanju mjera govori koliko sve te mjere nisu imale smisla i koliko su diskriminirale ljude“, rekao je Perković.

Tvrdi da cijepljenje smatra isključivo vlastitim izborom svakog čovjeka.

  • „Nisam antivakser, i za donijeti odluku cijepiti se ili ne, čekao sam da se cjepivo što bolje razvije, pa da odlučim. Imam i troje djece i sva su cijepljena redovnim cjepivima. Protiv svega što treba. I zdravstvene knjižice su im ispunjene. Protiv korone nisu.“, ističe Perković.

Usprkos svemu i gorkom okusu kojeg je ovo iskustvo ostavilo, Filip naglašava kako je uložio žalbu i kako bi se volio vratiti u školu Vidici u kojoj je radio jer voli predavati.

„Ako se ne uspijem vratiti na Vidike kad se te potvrde ukinu, tražit ću posao u nekoj drugoj školi. Mislim čak i da je ravnatelju Relji jednako teško u ovoj situaciji jer je morao donijeti takvu odluku. Možda čak i teže. Ali zar sam ja iz pristojnosti trebao pristati na upitni medicinski tretman koji ne podržavam? Meni je svih ljudi žao, ali nisam nas ja stavio u ovu situaciju. I ja sam isto žrtva. Mislim da smo svi, i cijepljeni i necijepljeni izmaltretirani mjerama koje nisu uopće epidemiološke jer ne čine apsolutno ništa za naše zdravlje, već su čisto diskriminacijske i uništavaju naše društvo. Nisu nam donijele nikakvog rezultata. Po svojoj savjesti i uvjerenjima, vjerskim i moralnim, u obranu svih nas, zauzeo sam stav da na sve to kažem – NE!“, zaključio je Perković za Šibenik IN.

Kao što vidimo, nepravde su svuda oko nas i žrtava ovog trulog sustava s diskriminatornim mjerama ima svakim danom sve više i više. Socijalne nuspojave mjera postaju svakim danom sve uočljivije. Ljudima je doslovno ugrožena egzistencija i zbog cjepiva ostaju bez svojih primanja – točnije bez sredstava za život. Slučaj Filipa Perkovića izbio je u javnost, no mnogi drugi nisu, a ima ih. Budimo hrabri i neka nas ovakve priče inspiriraju da ostanemo još jači u našoj želji za izgradnjom bolje društvene klime.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp