Ursula von der Leyen – Europski digitalni identitet za sve Europljane

Ursula von der Leyen – Europski digitalni identitet za sve Europljane

Digitalno doba uvelike pojednostavljuje naše živote smanjujući papirologiju, ali se zajedno s time pojačava i kontrola nad svima nama, iako ne razmišljamo baš previše o tome. Europski digitalni identitet namijenjen je građanima, stanovnicima i tvrtkama u EU-u koji se zahvaljujući europskom digitalnom identitetu mogu identificirati diljem EU ili ishoditi ili dokazati određene osobne podatke, online ili izvan mreže, dakle za internetske i neinternetske javne ili privatne usluge u EU.

Svaki građanin EU-a s boravištem u Uniji moći će koristiti svoju osobnu digitalnu lisnicu. Koliko se svatko od nas tome veseli, to je već drugo pitanje. No, možda je dobro danas se prisjetiti kojim je riječima vidno ushićena Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom obraćanju o stanju Unije još 16. rujna 2020. godine najavila digitalizaciju našeg identiteta i korištenja našeg osobnog digitalnog novčanika:

– „Svaki put kada neka aplikacija ili web stranica od nas zatraži da kreiramo novi digitalni identitet ili da se prikladno prijavimo putem glavne platforme, prava je istina da nemamo pojma što se nakon toga događa s našim podacima. Iz tog razloga Komisija će predložiti siguran europski digitalni identitet (e-identitet); onaj u koji vjerujemo i koji svaki građanin diljem Europe može koristiti za sve bilo gdje u Europi i putem weba napraviti bilo što, od recimo plaćanja poreza do iznajmljivanja bicikla. To je tehnologija putem koje možemo sami kontrolirati koji se naši podaci koriste te kako se oni koriste.“

Europski digitalni identitet, kako to lijepo zvuči, zar ne? Ove krajnje diskriminirajuće Covid potvrde također su digitalnog karaktera i sadrže naše povjerljive osobne podatke. Pretvorili smo se u znamenke i kodove, u šifre, lozinke i pinove koje više ne možemo ni zapamtiti. Podaci o svima nama digitalnim se putovima svakodnevno odašilju tko zna kome i tko zna kamo i s kojim ciljem. To ionako niti jedan sustav više ne može spriječiti, niti on to želi, naprotiv – nadzor svjetskog stanovništva digitalnim putem može se samo još više usavršiti, kako bi svakim danom bio još precizniji i detaljniji te što jednostavniji za korištenje suvremenom nadzornom sustavu. Vjerujem kako ćemo u budućnosti svi imati samo jedan kod, jednu šifru, jedan pin i jednu lozinku za sve. Sve to bit će nam prezentirano kao nešto što se događa u interesu svih nas i što će nam svima olakšati život. Moćnici će naći način da realiziraju tu simplifikaciju našeg digitalnog identiteta koji će biti usko povezan s našim digitalnim novčanikom.

Nećemo više morati kupovati klasične novčanike. Njih ćemo moći čuvati za uspomenu na neka minula vremena retro novčanog poslovanja. Zato ćemo u budućnosti, kao maksimalno digitalizirani ljudi, kako najavljuju autori agende naše financijske budućnosti, imati samo jedan novčanik – onaj digitalni s ograničenim digitalnim iznosom i ograničenom svotom virtualnog novca koji jednim klikom može biti izbrisan sa zaslona naših mobitela (čitaj: iz naših digitalnih novčanika), dok će novac kakav poznajemo u budućnosti vjerojatno potpuno nestati. Ponekad je dobro čitati između redova. Puno se toga tamo može pročitati.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp