Evo što nas čeka ako se uvede euro

Evo što nas čeka ako se uvede euro

Grčki vlastodršci su kao i Plenković suludo gurali Grčku u euro zonu pa se čak nisu libili lažirali statističke podatke. I gdje je danas Grčka? Čime plaćaju tu suludu odluku koja Grke sve više vodi u siromaštvo?

Najbolje se to vidi na kretanju plaća. Na ovom ubitačnom grafikonu se vidi surova stvarnost grčkih radnika koji su imali veću plaću 2000.g. nego danas! Zašto? Zato što su preuzimanjem eura izgubili mogućnost podešavanja svoje konkurentnosti kroz devizni tečaj pa sada moraju devalvirati svoj rad, odnosno plaće.

Dalje, smanjenje plaća koje se naziva “interna devalvacija” je jedino rješenje za Grke. Kome se ne sviđa može tražiti posao po Njemačkoj i drugdje.

O ovom ključnom problemu zajedničke valute u našim medijima uopće nema govor, već se čitava rasprava banalizira i svodi na uštede na konverziji i nestanku valutnog rizika.

Grčki poučak nas upozorava i ne smijemo dopustiti da i mi uđemo u taj labirint iz kojega nema izlaza. Ozbiljna znanstvena istraživanja i radovi potvrđuju sve prethodno rečeno.

Česi, Mađari, Poljaci, Rumunji, Danci i Šveđani su se pokazali mudrijima i odlučnijima od Grka čuvajući svoje valute.

Na kraju – grčki radnici su nakon 2011.godine do danas izgubili skoro četvrtinu svojih plaća. Želite li i vi to? Zato govorim da je euro ogromna opasnost za Hrvatsku i pozivam svu oporbu i građane da referendumom u posljednji čas zaštitimo kunu i naš životni standard. Zekanovićevi Suverenisti su napravili značajnu štetu, ali se ona ipak može ispraviti.

Na grafikonu je prikazano kretanje prosječne godišnje plaće u Grčkoj od 2000-2020 u eurima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp