Anthony Fauci poručuje – Docjepljivat ćete se doživotno svakih 8 mjeseci


Glavni medicinski savjetnik u Bijeloj kući, dr. Anthony Fauci, rekao je da su Sjedinjene Države na putu da svakih osam mjeseci primjenjuju pojačane (booster) doze cjepiva protiv korona virusa.

Na jednom od svojih gostovanja u NBC News-u, dr Anthony Fauci potvrdio je da savezna Vlada SAD-a razmišlja o tome da Amerikancima svakih 8 mjeseci osigura novu booster dozu cjepiva protiv Covid-a-19.

No,  nakon intervencije predsjednika Joea Bidena, Fauci se složio da vlada može biti “fleksibilna” po ovom pitanju. Iako se plan trenutno neće mijenjati, mogao bi se uskoro izmijeniti “na osnovu podataka”. Biden navodno želi da se Amerikancima daju booster doze svakih 5 do 6 mjeseci.

Ako planovi savezne vlade ne budu ometani, uvođenje booster doza protiv Covid-a-19 moglo bi uskoro stupiti na snagu.

Kasnije u intervjuu, Fauci je priznao da cjepiva protiv Covid-a-19 dostupna u SAD nisu jako učinkovita. Upravo zbog toga smatra da je za cjepiva poput Pfizera i Moderne potrebno procjepljivanje svakih 6 do 8 mjeseci.

Fauci je pokušao racionalizirati ovu iznenadnu promjenu tvrdeći kako je prioritet državnih službenika da spašavaju živote, a ne da dostavljaju zemlji točne podatke o cjepivima protiv Covid-a-19.

„Morali smo spasiti živote i morali smo to učiniti vrlo brzo. Dakle, mislim da nije bilo ništa pogrešno ili loše u načinu na koji smo započeli s dvije doze“, rekao je. „Ali sada smo vrlo otvoreni i fleksibilni prema ideji da će nam možda trebati još dodatnih doza“.

Fauci i drugi zvaničnici javnog zdravstva izradili su raspored za primjenu dodatnih doza protiv Covid-a-19. Biden je javno pitao ove zvaničnike da li bi se mogao smanjiti jaz između booster doza. To je učinio nakon posjete izraelskog premijera.

Dana 27. kolovoza, Biden se u Bijeloj kući bio sastao s izraelskim premijerom Naftali Bennettom. Nakon što je primio savjet od premijera, Biden je zatražio od svojih zdravstvenih službenika da razmotre je li moguće pridržavati se izraelskog rasporeda u vezi s davanjem booster doza.

„Razmatramo savjet koji ste dali da smo trebali početi ranije“, rekao je Biden Bennettu. „Treba li proći samo pet mjeseci? O tome se raspravlja.“

Treba napomenuti da se Izrael, jedna od najcjepljenijih zemalja na svijetu sa 90 posto potpuno cijepljenog stanovništva, u ljetnim mjesecima suočavala s masovnom epidemijom Covid-a-19. Zemlja je tada bila premašila milijun ukupnih slučajeva Covid-a-19, a gotovo 11.000 Izraelaca je bilo pozitivno (30. kolovoza prošle godine). Izrael je tada imao preko 83.000 aktivnih slučajeva Covid-a-19. Booster doze moraju prvo biti odobrene od strane Uprave za  hranu i lijekove  i  Savjetodavnog odbora.

Napor takozvanih stručnjaka za javno zdravstvo i vodećih demokrata da uvedu procjepljivanje od svakih nekoliko mjeseci snažno je kritiziran od strane mnogih konzervativaca i republikanaca. Značajno je da je bivši predsjednik Trump ovaj plan nazvao „operacijom zarade novca“ koju je napravio Pfizer.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp