Miroslav Radman – Covid mjere donose više štete nego koristi

Miroslav Radman – Covid mjere donose više štete nego koristi

Akademik Miroslav Radman, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv korona virusa, gostovao je u petak u emisiji RTL Direkt u kojoj je odgovarao na pitanja o pandemiji, odnosno o tome kada će Hrvatska ponovno početi normalno živjeti, počinje li se s gripizacijom Covid-a, odnosno trebamo li i mi početi Covid tretirati kao gripu i je li s Omicronom pandemiji došao kraj?

Radman je izjavio kako izgleda kao da je Omicron kraj pandemije Covida, no kako nikad ne možemo biti do kraja sigurni u budućnost.

– „Uvijek se može pojaviti neki novi mutant, koji će biti odjednom bolje adaptiran kao što su se pojavljivali mutanti delta i omicron. Omicron je oštećen vlastitim mutacijama. Naime, da bi bilo koji virus izbjegao našem imunosustavu, najbolje je da se jako često mijenja. Kao što je to tipično za virus side“, objasnio je Radman.

Izjavio je kako oslabljeni korona virus jako sliči gripi.

– „Omicron izgleda prouzrokuje slične simptome kao obična gripa. Možda blaže od težih oblika gripe, kao što je bilo 2011. ili 2014.“, izjavio je Radman u spomenutoj emisiji.

Radman je također rekao kako bi on relaksirao restriktivne mjere koje su na snazi, jer donose više štete nego koristi.

Da se radi samo o meni, da nemam familiju, ja bih relaksirao bih sve mjere, jer mislim da je šteta koja je nanesena i biološki i ekonomski prevelika i da momentalno nije opravdano da se nastave te restriktivne mjere koje momentalno čine više štete nego koristi. Ali to bi bilo jedino ako bih ja bio odgovoran samo za sebe“, naglasio je Radman.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp