Ursula von der Leyen priznala da je razmjenjivala poruke s direktorom Pfizera o ubrzanju uvođenja cjepiva u EU

Ursula von der Leyen priznala da je razmjenjivala poruke s direktorom Pfizera o ubrzanju uvođenja cjepiva u EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen optužena je za ‘loše upravljanje’ od strane europskog nadzornog tijela, nakon što je Komisija odbila objaviti SMS poruke poslane glavnom izvršnom direktoru Pfizera tijekom nabavke 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korona virusa.

Predsjednica EK javno je priznala da je u travnju prošle godine razmjenjivala privatne poruke s Albertom Bourlom o pokušaju da se ubrza uvođenje cjepiva u EU.

U rješenju koje je donijela europska pravobraniteljica Emily O’Reilly suradnici Ursule von der Leyen našli su se na meti kritika jer su odbili objaviti SMS poruke koje je njihova šefica razmjenjivala s čelnikom farmaceutskog diva.

Naime, u dogovoru vrijednom 35 milijardi eura, za koji se šefica Komisije hvalila da ga je osobno ispregovarala, cijena svakog pojedinačnog cjepiva porasla je s 15,50 na 19,50 eura.

Komisija je u početku tvrdila da nije ‘identificirala’ niti jednu SMS poruku upućenu Albertu Bourli. No, istraga je otkrila da je ured šefice Komisije zapravo odbacio zahtjeve europarlamentaraca i novinara koji su zatražili objavu poruka, tvrdeći da su izbrisane.

Pravobraniteljica je u svome rješenju navela da ponašanje Komisije nije u duhu razine zakona o transparentnosti EU, pod koju potpadaju i tekstualne poruke koje šalju dužnosnici.

Nije se čak niti pokušalo utvrditi postoje li ikakve tekstualne poruke. To je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u Komisiji, istaknula je O’Reilly.

Ne moraju se arhivirati sve tekstualne poruke, ali tekstualne poruke jasno potpadaju pod zakon o transparentnosti EU i stoga bi relevantne tekstualne poruke trebale biti dokumentirane. Ako se tekstualne poruke tiču ​​politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU-a, zaključila je O’Reilly.

Komisiji je, prema neobvezujućem rješenju nadzornog tijela o ‘lošem upravljanju’, naloženo da ponovi potragu za SMS porukama.

Rješenje je izazvalo oštre kritike upućene prema von der Leyen, uključujući pozive na njezinu ostavku od strane nekih europarlamentaraca.

Nizozemska europarlamentarka Sophie in‘t Veld optužila je Komisiju da je pod vodstvom von der Leyen postala manje transparentna. U demokraciji transparentnost je kamen temeljac svakog odnosa između izvršne i zakonodavne vlasti koja provjerava moć izvršne vlasti.

Europska komisija postala je manje transparentna, manje odgovorna Europskom parlamentu i nesklonija europskoj demokraciji. Rumunjski europarlamentarac Cristian Terhes pozvao je na njezinu ostavku.

Transparentnost, zajedno s poštivanjem temeljnih prava pojedinca, ono je što čini razliku između demokracije i tiranije. Ponašanje Ursule von der Leyen je antidemokratsko, antieuropskih vrijednosti i dokazuje odlučan nedostatak transparentnosti. To je tiransko ponašanje i mora odmah dati ostavku.

Inače, Ursuli von der Leyen ovo nije prva SMS afera. Naime, dok je bila ministrica obrane u Njemačkoj optužena je zbog izbrisanih SMS poruka usred istrage o sumnjivim višemilijunskim ugovorima za usluge vanjskih konzultanta koje je nadzirala.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp