Fašizam u Austriji stupio na snagu

Fašizam u Austriji stupio na snagu

Svima u Europi ledi se krv u žilama kada se sjete Austrije i fašističkog zakona koji je upravo stupio na snagu. U Austriji je, naime, u utorak stupio na snagu novi kontroverzni zakon po kojemu je cijepljenje protiv Covida-19 obvezno za sve ljude starije od 18 godina što znači da ljudi u toj zemlji gube pravo na izbor i njihova tijela od utorka pripadaju državi, a ne njima.

Nekoliko zemalja uvelo je obveze za starije osobe ili medicinsko osoblje, ali Austrija je prva zemlja u Europi koja je usvojila takve sveobuhvatne restriktivne mjere. Tko odbije cijepljenje čeka ga kazna od 600 do 3.600 eura, a iznimke su oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga i trudnice.

Austrijska vlada i dalje, unatoč brojnim prosvjedima odlučno tvrdi kako su cjepiva učinkovita u borbi protiv težih oblika bolesti te da je ovaj zakon nužan kako bi se spriječila buduća ograničenja i zatvaranja. 

Karoline Edtstadler, ministrica za EU i Ustav, izjavila je kako zakonska obveza obveznog cijepljenja istječe u siječnju 2024. godine, a mogla bi biti okončana i ranije, ukoliko pandemija to dopusti. Iako Zakon na snagu stupa danas, vlasti će do kraja veljače ostaviti ljude na miru i pričekati da se priviknu na ovaj strogi zakon te će tek sredinom ožujka početi provjeravati status cijepljenja ljudi. Život naših susjeda Austrijanaca više neće biti isti. Njihovo novo normalno sada i službeno postaje nenormalno. A, što će se u toj zemlji dalje događati, pokazat će vrijeme.

U Austriji je još uvijek prisutan snažan otpor obveznom cijepljenju. Krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPO) oštro se tome protivi i najavljuje da će se protiv ove mjere boriti na sudu. Njihov čelnik Herbert Kickl izjavio je kako ovaj zakon „utire put totalitarizmu u Austriji“.

Brojni prosvjednici izašli su na ulice u Austriji kako bi pokazali svoje negodovanje ovim zakonom i restrikcijama koje im zagorčavaju živote.  Na subotnjem prosvjedu u Beču jedan prosvjednik je izjavio kako je cjepivo protiv Covida-19 “najveći genocid u povijesti“.

Austrija je danas ugasila svjetlo demokraciji i ozakonila mrak. Ta je zemlja s ovakvom sramotnom obvezom cijepljenja otišla u provaliju, udaljivši se tim činom od svih svojih susjeda. Ostale europske zemlje sada će iz dana u dan promatrati što će se događati u Austriji, jer teško da će Austrijanci šutke dozvoljavati da ih se ovako ponižava, ucjenjuje kaznama, lišava slobode i maltretira.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp