Italija uvela ogromne novčane kazne građanima starijima od 50 godina koji se odbijaju cijepiti


U Italiji su od jučer na snazi nova ograničenja povezana s epidemijom corona virusa koja uključuju i novčane kazne za necijepljene osobe starije od 50. Te kazne će vrijediti i za strance koji žive u Italiji. Onaj tko ne pokaže svoju potvrdu o cijepljenju, neće smjeti više na posao.

Osobe koje ulaze u zemlju iz drugih članica EU-a, a koje predoče dokaz o potpunom cijepljenju ili potvrdu da su se oporavile od covida, od danas neće trebati imati i negativan test kao preduvjet prelaska granice. Treba svakako napomenuti da je test do sada bio obavezan za sve, bez obzira na status.

Od početka siječnja cijepljenje protiv covida obvezno je za osobe starije od 50 godina. Od danas osobe u ovoj dobnoj skupini koje još nisu cijepljene – ili nisu primile drugu dozu ili booster dozu usprkos tome što su imale priliku za to – bit će kažnjene sa sto eura.

Mjera ostaje na snazi do 15. lipnja i odnosi se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane. Od 15. veljače ta dobna skupina također će morati dostaviti dokaz o cijepljenju ili oporavku od bolesti na poslu te će biti prisiljena raditi na daljinu ako to ne može učiniti.

Za one koji krše mjere prijete kazne od 600 do 1500 eura. Promjene ima i kada je u pitanju kupovina. Od danas, posjetitelji u knjižarama, bankama ili uredima morat će pokazati potvrde o cijepljenju ili o preboljenju bolesti. Ta mjera za sada neće vrijediti za ulazak u supermarkete i ljekarne.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp