Blagodati čaja za duh i tijelo


U ovim zimskim mjesecima svi češće posežemo za šalicom toplog čaja, najčešće kako bismo se ugrijali ili kako bismo zaliječili bolno grlo u sezoni prehlada i viroza. U oba slučaja čaj će nam biti od velike pomoći, ali ukoliko ispijanje čaja ne nastavimo i tijekom preostalog dijela godine, bit ćemo uskraćeni za brojne zdravstvene dobrobiti koje nam ovaj napitak donosi.

Zeleni čaj može uspješno zamijeniti uobičajenu šalicu kave i razbuditi nas na početku dana. Isto tako, umirujuća kamilica prije spavanja omogućit će nam da lakše utonemo u san. Ovisno o našim željama i potrebama, razne vrste čajeva pobrinut će se da budemo zdravi i puni energije.

Zahvaljujući fitokemikalijama, biljnim polifenolima koji se nalaze u čaju, konzumacija ovog napitka može utjecati na sprječavanje oštećenja stanica te zaštititi stanice od tvari koje uzrokuju rak. Određena istraživanja ukazuju na činjenicu da starije osobe koje su redovito pile čaj (poput zelenog, crnog ili oolonga) imaju zdravije kognitivne funkcije. Ispijanje čaja nekoliko puta tjedno povezuje se i sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

 Bijeli, oolong, zeleni i crni čaj pripadaju obitelji koja potječe od biljke Camellia sinensis, porijeklom iz Kine i Indije, a međusobno se razlikuju prema razini fermentacije. Bijeli čaj su nježni, nefermentirani listovi biljke, oolong čaj je djelomično fermentiran, listovi zelenog čaja obrađuju se brzo pa je fermentacija izbjegnuta, a listovi crnog čaja su visoko fermentirani i oksidirani, što im daje i najvišu razinu kofeina.

Obzirom na visoku razinu kofeina, pri konzumaciji crnog čaja važno je pripaziti da ne pretjeramo s količinom. Šalica crnog čaja opskrbit će nas flavonoidima koji se bore protiv upala i održavaju zdravu imunološku funkciju.

Kako bismo uživali u svim njegovim dobrobitima, crni čaj nije nužno piti. Ohlađene obloge od crnog čaja kuhanog na pari možemo pritisnuti na manje posjekotine, ogrebotine ili modrice kako bismo ublažiti bol ili smanjili oteklinu.

Zeleni čaj obiluje polifenolima zvanim katehini, koji su se pokazali korisnima u sprječavanju upala i kroničnih bolesti poput određenih karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Iznimno je bogat flavonoidima koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem lošeg kolesterola. Istraživanja pokazuju da može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka, triglicerida i ukupnog kolesterola. Ova vrsta čaja djeluje i protuupalno, što pomaže da nam koža ostane čista i sjajna.

Sve je popularnija i matcha, ukusan, visokokvalitetni zeleni čaj u prahu koji se proizvodi od cijelih listova čajnih grmova uzgojenih u sjeni. Samo jedna šalica matche može nam pružiti istu količinu antioksidansa kao čak deset šalica običnog zelenog čaja!

Oolong je tradicionalna kineska sorta čaja koja se proizvodi od iste biljke koja se koristi za izradu zelenog i crnog čaja, ali je samo djelomično oksidiran. Ova djelomična oksidacija odgovorna je za boju i karakterističan okus oolong čaja koji je poznat i po tome da sadrži l-teanin, aminokiselinu koja smanjuje anksioznost i povećava koncentraciju. Znanstvenici su otkrili da l-teanin može pomoći u prevenciji kognitivnih bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Oolong čaj također je bogat polifenolima, koji su povezani sa smanjenjem upala, sprječavanjem rasta tumora i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. Konzumacijom ovog čaja učinit ćemo puno i za održavanje zdrave tjelesne težine.

Bijeli čaj poznat po delikatnom okusu je najmanje obrađena sorta čaja, koja također dolazi od biljke Camellia sinensis. Prema istraživanjima, ujedno je možda i najučinkovitiji čaj u borbi protiv raznih oblika raka zahvaljujući visokoj razini antioksidansa. Bijeli čaj je i dobar izvor flourida, katehina i tanina radi čega može povoljno utjecati i na zdravlje zuba, čineći ih jačima i otpornijima na kiseline i šećer te utječući na smanjenje zubnih naslaga. Ova sorta također nudi najmanju količinu kofeina, što je čini odličnim izborom za one koji žele ograničiti njegovu konzumaciju.

Biljni čajevi su vrlo slični bijelim čajevima, ali osim listova čaja sadrže mješavinu bilja, začina, voća ili drugih biljaka. Biljni čajevi ne sadrže kofein, zbog čega su poznati po svojim umirujućim svojstvima. Jedan od najčešće konzumiranih biljnih čajeva, čaj od kamilice, pomaže u smanjenju menstrualnih bolova i grčeva, opušta organizam i smanjuje stres te pruža mirniji san.

Rooibos čaj poboljšava krvni tlak i cirkulaciju, povećava dobar kolesterol, a snižava loš, održava kosu jakom i kožu zdravom te ublažava simptome alergija.

Čaj od mente umiruje želučane tegobe, sindrom iritabilnog crijeva i mučninu. Ova vrsta čaja također može ublažiti glavobolje i migrene. Đumbir pomaže kod jutarnje mučnine, uspješno se bori protiv kroničnih probavnih tegoba, a nenadmašan je kod ublažavanja simptoma prehlada i viroza.

Čaj od hibiskusa snižava krvni tlak i razinu masnoće u krvi, poboljšava zdravlje jetre, sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca, a može umanjiti i želju za slatkišima.

Iako je većina čajeva korisna za zdravlje, neke je ipak bolje izbjegavati. To se osobito odnosi na  već gotove čajeve koje možemo pronaći na policama trgovina, a prepuni su šećera i drugih nezdravih aditiva, ali i čajeve za detoksikaciju i mršavljenje koji sadrže laksative te mogu nepovoljno utjecati na naše zdravlje.

Neki biljni čajevi mogu sadržavati različite vrste bilja, voća i začina što kod osjetljivih osoba može izazvati alergije. Ukoliko ste skloni alergijama, prije konzumacije obavezno proučite sastojke na pakiranju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp