Za Razliku od Plenkovića, Orban je otkantao naređenja iz Bruxellesa i s Putinom dogovorio pet puta jeftiniji plin

Za Razliku od Plenkovića, Orban je otkantao naređenja iz Bruxellesa i s Putinom dogovorio pet puta jeftiniji plin

Nakon što je zbog inflacije u svojoj zemlji zamrznuo cijene svih vitalnih proizvoda, mađarski premijer Viktor Orban uspio je dogovoriti s Vladimirom Putinom isporuku plina do 2036. i to po cijeni koja je čak 5 puta niža od one na svjetskom tržištu.

Viktor Orbán u ovom slučaju ponašao se suvereno ne pitajući ništa Bruxelles, čiji se odgovor na njegov potez tek očekuje. Ovakvi potezi sušta su suprotnost onima hrvatskog premijera Plenkovića, poznatog kao velikog poslušnika Bruxellesa, čiji narod stenje pod nabujalom inflacijom a zbog poskupjelog plina, pravi cjenovni šok tek se očekuje. 

Samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Mađarskoj, Vladimir Putin dao je Viktoru Orbanu nevjerojatan vjetar u leđa. Popis dogovora i poslova je impozantan. Od novih nabavki Sputnika V, preko plina, nuklearki, vađenja nafte pa sve do osnivanja zajedničke tvrtke koja bi “gospodarski” trebala premrežiti Balkan. Putin je tako u Orbanu pronašao idealnog suradnika koji trebao zastupati ruske interese na jugoistoku Europe.

Prema pisanju ruskih medija, razgovor dvojice državnika u Kremlju trajao je punih pet sati. Ruskom predsjedniku itekako je dobro došao Viktor Orban kako bi pokazao svoju opredijeljenost suradnji i ne samo s Mađarskom, već i s Europskom unijom.

Vladimir Putin izjavio je na press konferenciji povodom susreta s Viktorom Orbanom da će rusko-mađarski sporazum o opskrbi plinom do 2036. godine pružiti Mađarskoj sigurnost i dugoročnu stabilnost. Dodao je da je također važno da Mađarska kupuje plin pet puta jeftiniji od cijene na svjetskom tržištu.


S druge strane hrvatski premijer Plenković čvrsto štiti interese Bruxellesa kada je Rusija u pitanju. Oko Ukrajine prijeti Rusiji ‘odlučnim hrvatskim odgovorom’ dok s druge strane za svoje građane ne čini apsolutno ništa kako bi im ublažio inflatorni udar i povećanje cijena koje im prijeti zbog poskupljenja energenata.

I Mađarska i Hrvatska su članice Europske unije i NATO-a. No, njihovi politički lideri očigledno su potpuno drugačiji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp