Alemka Markotić – Bolnice na zapadu se sve više pune ali tamo je i više cijepljenih, zato mi u Hrvatskoj moramo težiti još većem procijepljenu


Alemka Markotić u svom je gostovanju na Hrvatskoj radio televiziji izjavila da ono što trenutno vidimo u zapadnim zemljama je da se bolnice s novozaraženim osobama kod njih sve više pune, ali u tim zemljama je cijepljenih znatno više nego u Hrvatskoj i zato mi moramo težiti ka još većem procijepljenu.

Između ostalog je dodala „o omikronu još uvijek nemamo dovoljno podataka, prvo su stizale inicijalno nekakve priče iz Južne Afrike da je to blaži oblik bolesti, ali se moramo prisjetiti da je to sezonska bolest, da smo i mi ljeti imali blaže oblike i manji broj inficiranih i što se ne može preslikati na zimsko vrijeme i Europu koja ima stariju populaciju i puno kroničnih bolesnika“.

Na kraju je zaključila, „da smo usporili dolazak omikrona zatvaranjem granice za putnike iz Južnoafričke Republike i zemalja iz kojih su ga mogli donijeti. S time smo dobili, kaže, na vremenu da se sustav pripremi za velik broj oboljelih i da se ljudima da šansa, da se oni koji su se dvoumili, stignu dodatno cijepiti. Ali, upozorava, virus će definitivno doći, najprije sada tijekom blagdana s dolaskom ljudi iz drugih zemalja“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp