Čovjek izašao iz kuće dan prije kraja samoizolacije zbog čega mu prijeti enormna novčana kazna

Čovjek izašao iz kuće dan prije kraja samoizolacije zbog čega mu prijeti enormna novčana kazna

Policija je javila da je jedan čovjek iz okolice Daruvara kažnjen jer je iz samoizolacije izašao dan ranije nego što mu je bilo dozvoljeno. Samoizolacija je, sada nam je to možda još i više jasno – kućni pritvor iz kojega se ni u kojem slučaju ne smije izlaziti, jer ako nekome za vrijeme „samoizolacije“ policija pokuca na vrata i ne nađe ga kod kuće, kazne su ogromne, od osam do petnaest tisuća kuna. Prava sitnica za Hrvate od kojih mnogi ne znaju što će sutra jesti.

“U petak 28. siječnja proveden je nadzor na adresi prebivališta 50-godišnjeg mještanina općine Đulovac kojim je utvrđeno da se nije nalazio kod kuće, iako mu je od epidemiološke službe određena sigurnosna mjera samoizolacije od 20. do 29. siječnja.“, stoji u priopćenju policije.

50-godišnjaku slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz članka 47. stavka 2. točke 8. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kažnjiv po članku 76a. stavak 1. točke 1. istoga Zakona, kojim je propisana novčana kazna od osam do 15 tisuća kuna”, piše policija.

Slučaj muškarca kojeg čeka ogromna kazna zbog kršenja samoizolacije jako podsjeća na slučaj Darija Hrebaka, HSLS-ovog gradonačelnika Bjelovara koji je 2020. godine, usred samoizolacije, otišao u sabor kako bi dao ruku za Plenkovićevu većinu. 

Podsjetimo, vlada Andreja Plenkovića trebala je u srpnju 2020. u saboru dobiti 76 glasova da bi bila potvrđena. Da u saboru nije bilo bjelovarskog gradonačelnika Hrebaka, Plenković ne bi imao potrebnih 76 ruku da nova vlada počne s radom.

Hrebak je svojedobno usred samoizolacije došao u Sabor i spasio Plenkovića – i nikome ništa – ne vrijede ista pravila za sve…

Na sjednici bjelovarskog gradskog vijeća 17. srpnja bila je i jedna osoba oboljela od koronavirusa, zbog čega je propisana obavezna mjera samoizolacije za sve koji su bili na njoj, uključujući i gradonačelnika Hrebaka. Unatoč propisanoj samoizolaciji, Hrebak se pojavio u Saboru i tako spasio Plenkovića.

Bjelovarska epidemiologinja kazala je da mu je ona propisala mjeru samoizolacije, no da se on vjerojatno s Capakom ili Nacionalnim stožerom dogovorio drugačije. Ona je kazala i kako netko tko je u samoizolaciji može napustiti samoizolaciju ako se testira i ako test bude negativan. “No to vrijedi 36 sati i nakon toga se mora opet testirati”, kazala je.

Ali HDZ-ov Capak Hrebaku je napisao da nije i neće biti zarazan u sljedećih 36 do 48 sati te da, ako neće biti u samoizolaciji, mora nositi masku. “Nakon toga se treba ili ponovno testirati ili ići u samoizolaciju”, piše u epidemiološkom mišljenju koje je potpisao Krunoslav Capak.

Kako se može vidjeti na snimkama iz sabora, Hrebak nije nosio masku dok je držao govor.

Hrebak je potom objavio da se naknadno testirao i da je dobio negativan nalaz. “I dalje ću slušati epidemiološku struku i o svemu pravovremeno obavještavati javnost.

Još jednom čestitam svima koji su organizirali sjednicu gradskog vijeća prije tjedan dana pod visokim epidemiološkim standardima jer iako je prošlo već tjedan dana, nitko od nazočnih na gradskom vijeću nije razvio nikakve simptome bolesti”, poručio je Hrebak na svom Facebook profilu.

Capak o Hrebaku: Da, ja sam samo napisao mišljenje

Prisjetimo se kako je Capak kasnije pokušao opravdati zašto je potpisao epidemiološko mišljenje Dariju Hrebaku čime je spasio HDZ i Plenkovića.

“Nisam imao namjeru uplitati se u politiku. Ja sam samo napisao epidemiološko mišljenje s kojim će se složiti svaki epidemiolog”, rekao je Capak. Na pitanje je li bilo pametno da Hrebak bude u Saboru, Capak je odgovorio kako mu nije preporučio niti da ide niti da ne ide u Sabor.

“Ja sam kao epidemiolog napisao mišljenje u kojemu stoje samo činjenice, ništa što nije epidemiološki utemeljeno. Ja mu nisam preporučio niti da ide niti da ne ide u Sabor, ja sam samo napisao činjenice”, izjavio je Capak.

Capak je izjavio kako je HZJZ od Hrebaka, nakon što mu je određena mjera samoizolacije, zaprimio poziv u kojem je on izrazio želju testirati se na korona virus na vlastiti račun. Dodao je kako mu je HZJZ omogućio to testiranje u kojemu je Hrebak bio negativan na korona virus, nakon čega je Hrebak zatražio epidemiološko mišljenje.

“Bila je večer, nije bilo drugih epidemiologa”

Istaknuo je kako je mišljenje Hrebaku napisao on sam, budući da se radilo o večernjim satima, a drugih epidemiologa u Zavodu nije bilo, dodavši da Hrebak nije mogao biti zarazan 36 do 48 sati nakon obavljenog testa. Ipak, kazao je da je sve drugo Hrebakova odluka i da on nema veze s time. 

Ravnatelj HZJZ-a ustvrdio je i da nakon testa, kada prođe vrijeme u kojem osoba više nije zarazna, mora u samoizolaciju te dodao da je i on sam tako, nakon testiranja, išao u samoizolaciju. 

„Nije uobičajena praksa da se ide za kontinuirano trajanje samoizolacije na testiranje, iako teoretski ta mogućnost postoji. Dakle, ako se vi testirate svakih 24 do 48 sati i utvrdi se da niste zarazni, onda niste zarazni“, kazao je Capak.Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp