Netragom nestali SMS-ovi predsjednice EU komisije Ursule von der Leyen i Alberta Bourle, čelnika Pfizera

Netragom nestali SMS-ovi predsjednice EU komisije Ursule von der Leyen i Alberta Bourle, čelnika Pfizera

Ursula von der Leyen, predsjednica navodno je putem SMS poruka pregovarala o milijardu dolara vrijednom dogovoru o cjepivu. Ona ne želi otkriti SMS – ove to nije propisano zakonom. Ombudsman EU to smatra »nevjerojatnim«.

Komisija EU i njezina šefica Ursula von der Leyen u novim su problemima zbog SMS poruka između Ursule con der Leyen i Alberta Bourle, čelnika američke farmaceutske tvrtke Pfizer. Pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly oštro kritizira ponašanje Komisije – i poziva ih da ozbiljno pristupe ovom problemu.

New York Times izvijestio je u travnju 2021. godine da su von der Leyen i Bourla razmjenjivali SMS poruke više od mjesec dana kako bi nešto kasnije potpisali ugovor za isporuku do 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korone.

Novinar iz Bruxellesa kasnije je zatražio od Komisije da objavi tu vijest kao dio službenog zahtjeva. Međutim, Komisija je izjavila da ne posjeduje korespondenciju. SMS i druge poruke su “po prirodi prolazne… i u principu ne sadrže važne informacije o politici, aktivnostima ili odlukama povjerenstva”, stoji u pisanom odgovoru. Poruke su stoga “u načelu isključene” iz nabave dokumenata.

Komisija je očito koristila i ovaj trik kako bi prikrila gdje se nalaze SMS-ovi von der Leyen. Prema O’Reillyjinom izvješću, Komisija nije tražila od Ursulina kabineta da im ustupi SMS-ove s Bourlom – već “dokumente koji zadovoljavaju interne kriterije komisije za arhiviranje”. No, prema ovim pravilima, koja je Komisija sama postavila, SMS poruke se uopće ne snimaju.

To znači da “nije učinjen nikakav pokušaj da se otkrije postoje li tekstualne poruke”, rekla je O’Reilly. Bio je to jasan slučaj “lošeg upravljanja”.

Irkinja čak neizravno optužuje Komisiju da jednostavno protuzakonito barata SMS-ovima. „SMS poruke jasno potpadaju pod Zakon o transparentnosti EU-a, pa bi relevantne poruke trebale biti arhivirane”, kaže O’Reilly. “Bilo kakve suprotne tvrdnje nisu vjerodostojne.” Sadržaj, a ne oblik dokumenta određuje treba li postojati pravo pristupa. Komisija bi sada trebala ponovno zatražiti od von Ursulina ureda – i ovaj put ozbiljno – da potraži njezinu korespondenciju s Bourlom.

Povjerenstvo je, međutim, do sada glatko odbijalo i potvrditi postojanje vijesti. Nizozemska europarlamentarka Sophie in’t Veld također nije dobila nikakav odgovor od Komisije na upit o tome gdje se nalaze SMS-ovi von der Leyen. Javnost ovakve stvari ima pravo znati jer je sadržaj tih poruka od interesa cjelokupne javnosti i ne bi trebao biti zakulisan i zakamufliran.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp