Austrija postaje policijska država i uvodi drakonske novčane kazne za necijepljene osobe

Austrija postaje policijska država i uvodi drakonske novčane kazne za necijepljene osobe

U Austriji je od jučer stupio na snagu zakon o obaveznom cijepljenju protiv Corona virusa za sve građane nastanjene u toj zemlji. Stupanjem na snagu navedenog zakona, svi punoljetni građani, sa prijavom boravka u Austriji, morati će se cijepiti protiv korona virusa. Ukoliko to ne učine snositi će novčanu kaznu u iznosu do 3600 eura- Taj Zakon ostati će na snazi do 31. siječnja 2024. godine.

Austrijski parlament 20. siječnja usvojio je zakon o obveznom cijepljenju, a to je učinio u četvrtak i Pokrajinski dom, nakon čega su ga potpisali predsjednik Austrije Aleksander van der Belen i kancelar Karl Nehamer, a objavljen je prekjučer poslijepodne u svim austrijskim medijima.

Od obaveznog cijepljenja su izuzete jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga se ne mogu cijepiti,

U prvoj fazi, koja će trajati do sredine ožujka, neće biti kažnjavanja, već samo informiranja građana o obavezi cijepljenja.

Austrijska policija će od 16.marta, tokom uobičajenih kontrola provjeravati i cjepni status građana..

Naime, onaj tko bude “uhvaćen” da nije cijepljen, ako odmah prihvati kaznu bit će kažnjen sa iznosom od 600 eura, a ako uloži žalbu na tu odluku, kazna će mu iznositi 3600 eura.

Ministarstvo zdravstva još samo mora izdati uredbu koja treba detaljno definirati izuzetke, kao i cjepiva koja će se koristiti.

Na taj način Austrija je postala prva zemlja u EU koja je uvela zakon o obveznom cijepljenju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp