JFK – Slobodno i otvoreno društvo ne smije tolerirati medijsku cenzuru

JFK – Slobodno i otvoreno društvo ne smije tolerirati medijsku cenzuru

Nakon gotovo 59 godina od atentata na JFK-a prešutni dogovor republikanaca i demokrata još uvijek je da se nikada ne otkrije tajna atentata na predsjednika Kennedyja i njegova brata Roberta koji je ubijen 1968. godine. Mnogo je teorija zavjera koje nagađaju o smrti Kennedyjevih, tako da vjerojatno nikada nećemo otkriti pravu istinu.

Ovom se prigodom prisjećamo riječi kojima se Kennedy osvrnuo na važnost transparentnog i profesionalnog novinarstva koje mora u sebi sadržavati elemente kontroverze i davati ljudima prigodu sa sukobljavanje mišljenja, kao i na dijalog. Jer, bez toga nema prave, objektivne slike društva u cjelini.

„Dame i gospodo, sama riječ tajnost je odvratna u slobodnom i otvorenom društvu, a mi smo kao narod inherentno i povijesno suprotstavljeni tajnim društvima, tajnim zakletvama i tajnim postupcima. Davno smo odlučili da su opasnosti pretjeranog i neopravdanog prikrivanja relevantnih činjenica daleko nadmašile opasnosti koje se navode kako bi opravdale prikrivanje tih istih činjenica.

Čak i danas nema smisla suprotstavljati se prijetnji zatvorenog društva oponašanjem njegovih samovoljnih ograničenja. Čak i danas je ne vrijedi osiguravati opstanak našeg naroda ako naše tradicije ne prežive s njim. I postoji vrlo ozbiljna opasnost da će najavljena potreba za povećanom sigurnošću biti zaokupljena onima koji žele proširiti njezino značenje do samih granica službene cenzure i prikrivanja koje ne namjeravam dopustiti u mjeri u kojoj je u mojoj moći i ni jedan službenik moje uprave, bilo da se radi o visoko ili nisko rangiranom službeniku, civilnom ili vojnom ne bi smio tumačiti ove moje riječi kao izgovor za cenzuriranje vijesti kako bismo ugušili neslaganje, kako bismo prikrili naše pogreške ili zatajili od tiska i javnosti činjenice koje javnost zaslužuje znati jer nam se diljem svijeta suprotstavlja monolitna i nemilosrdna zavjera koja se prvenstveno oslanja na pohlepna sredstva za proširenje svoje sfere utjecaja na infiltraciju umjesto invazije, na subverziju umjesto izbora, na zastrašivanje umjesto slobodnog izbora, na gerilce noću umjesto vojske danju.

To je sustav koji je regrutirao goleme ljudske i materijalne resurse u izgradnju čvrsto povezanog visokoučinkovitog stroja koji kombinira vojno – diplomatske, obavještajne, ekonomske, znanstvene i političke operacije, njegove pripreme se prikrivaju, ne objavljuju, pogreške se pokapaju bez naslova, njegovi neistomišljenici se ušutkavaju, ne hvale, ne dovode se u pitanje rashodi, glasine se ne tiskaju, nijedna tajna nije otkrivena.

Niti jedan predsjednik ne bi trebao strahovati od javnog uvida u svoj program jer iz tog preispitivanja proizlazi razumijevanje i iz tog razumijevanja dolazi podrška ili protivljenje i oboje je neophodno. Ne tražim od vaših novina da podrže administraciju, ali tražim vašu pomoć u informiranju i upozoravanju američkog naroda jer imam potpuno povjerenje te odaziv i predanost naših građana.

Jer, kad god su ljudi u potpunosti informirani, ne samo da ne želim ugušiti kontroverze među vašim čitateljima, već pozdravljam to. Ova uprava namjerava biti iskrena u pogledu svojih pogrešaka, jer kao što je jedan mudar čovjek jednom rekao, greška postaje greškom tek onda kada je odbijete ispraviti. Ali, sve dok ispravljamo naše greške, one to zapravo i nisu.

Namjeravamo prihvatiti punu odgovornost za naše pogreške i očekujemo da nam ukazujete na njih ako nam kojim slučajem promaknu. Bez rasprave, bez kritike nijedna administracija i nijedna država ne mogu uspjeti, niti jedna republika ne može opstati. Zato je atenski zakonodavac Solon proglasio zločinom da se svaki građanin suzdržava od kontroverzi i zato je naš tisak zaštićen Prvim amandmanom.

Novinarstvo je jedini posao u Americi posebno zaštićen Ustavom, i ono ne bi smjelo služiti prvenstveno za opuštanje i zabavu, ne za naglašavanje trivijalnog i sentimentalnog, ne za jednostavno davanje javnosti ono što javnost želi, već za informiranje, uzbuđivanje, kako bi odražavalo naše opasnosti i naše prilike da ukažemo na krize i na naše izbore da vodimo, oblikujemo i educiramo, a ponekad da čak i razljutimo javno mnijenje.

To znači veću pokrivenost i analizu međunarodnih vijesti jer one više nisu udaljene i strane, već nadohvat ruke i lokalne, to znači veću pozornost, poboljšano razumijevanje vijesti, kao i bolji prijenos, a to znači da konačno vlada na svim razinama mora ispuniti svoju obvezu da vam pruži što potpunije informacije izvan najužih granica nacionalne sigurnosti, pa stoga od tiskanog novinarstva, od tog zapisničara čovjekovih djela, od tog čuvara njegove savjesti i kurira njegovih vijesti tražimo snagu i pomoć, uvjereni da će uz vašu pomoć čovjek biti ono što je rođen da bude – slobodan i neovisan.“

John Fitzgerald Kennedy

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp