Skandalozno – Svećenici na Novom Zelandu seksualno zlostavljali djecu s posebnim potrebama

Skandalozno – Svećenici na Novom Zelandu seksualno zlostavljali djecu s posebnim potrebama

Vlasti na Novom Zelandu utvrdile su stotine prijava zlostavljanja djece počinjenih od strane katoličkih svećenika  Optužbe, koje sežu desetljećima unatrag, svjedoče o raširenosti seksualnog i drugog zlostavljanja unutar Katoličke crkve.

New York Times piše kako su prijave o zlostavljanju podnesene protiv nekoliko stotina pripadnika Katoličke crkve na Novom Zelandu. Između 1950. i 2021. nabrojano je 1680 prijava vezanih uz zlostavljanje koje su počinili pripadnici Katoličke crkve. No, sumnja se kako je to samo vrh ledenog brijega.

Optužnice su podignute protiv 14 posto cjelokupnog svećenstva na Novom Zelandu, većinom između 1960. i 1980., a većina slučajeva zlostavljanja bila je nad djecom u obrazovnim i drugim ustanovama koje su pod nadzorom Crkve.

Više od polovice svih prijavljenih zlostavljanja uključivalo je seksualno zlostavljanje ili druga fizička, emocionalna ili psihička zlostavljanja.

“Nemamo mehanizam za provjeru tečnosti tih brojeva. Ne možemo potvrditi šta je uključeno ili izostavljeno”, rekao je Christopher Longhurst, nacionalni vođa Mreže preživjelih zlostavljanih od strane svećenika. Većina članova grupe, rekao je, nije službeno prijavila svoje zlostavljanje.

Prema vlastitim procjenama grupe, na svaku primljenu pritužbu između šest do deset ljudi imalo je slično iskustvo, ali nikada nisu uložili tužbu. U 1296 slučajeva optuženi su imenovali osobu prilikom prijavljivanja zlostavljanja. 74 optužbe za zlostavljanje podnesene su protiv iste osobe, navode brojke.

Oko 14 posto svih dokumentiranih prijava bilo je povezano s Marylands Special School i Hebron Trustom, dvije ustanove u Christchurchu za mlade s posebnim potrebama ili one koje spadaju u rizičnu društvenu skupinu.

Službenik Katoličke crkve John Dave rekao je da je statistika o zlostavljanju “užasna” i “nešto čega se oni duboko srame”.

“Čvrsto se nadam da će nam ovakve činjenice pomoći da se suočimo s tužnom stvarnošću. Crkva će iz toga učiti i potvrditi svoju predanost djelu zaštite”, kaže Dave.

Dva novozelandska svećenika, Roger Moloney Bernard Mcgrat, već su osuđena za zlostavljanje djece u ovoj školi.

Objava rezultata istrage dolazi u vrijeme kada zemlje širom sveta istražuju navode o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi.

Nezavisna komisija u Francuskoj prošle godine je procijenila da je više od 200.000 maloljetnika u proteklih sedam desetljeća bilo seksualno zlostavljano i u mnogim slučajevima ušutkano kada su govorili o svojim iskustvima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp