Skandinavske zemlje ukidaju sve Covid mjere i restrikcije

Skandinavske zemlje ukidaju sve Covid mjere i restrikcije

Danska, Norveška, Švedska i Finska, do 1. ožujka 2022. godine planiraju ukinuti sve pandemijske mjere i ograničenja.

Švedska

U četvrtak ujutro švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je da će ionako blage restrikcije biti potpuno ukinute 9. veljače. Andersson je istaknula da pandemija nije završena, ali da je s Omicron sojem ušla u potpuno novu fazu koja omogućuje povratak normalnoj svakodnevici.

“Bolje razumijevanje omikron soja, stabilno stanje u zdravstvenom sustavu i snažan rast stope cijepljenja znače da možemo ponovno živjeti kao i prije. Broj pacijenata s covidom-19 na intenzivnom liječenju je stabilan, iako imamo ogromno širenje zaraze”, rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Danska

Danska je pak 1. veljače, bila prva zemlja u Europskoj uniji, koja je također ukinula sve epidemiološke mjere jer je smrtnost od covida-19 izuzetno niska i bolničkih sustav nije preopterećen pacijentima s corona virusom.

Zato ni Danska, ni njeni nordijski susjedi ne namjeravaju uvoditi obavezno cijepljenje, čemu je ovih dana pribjegla Austrija.

“Ne vjerujem u obavezno cijepljenje. Radi se o farmaceutskoj intervenciji s mogućim nuspojama. Svaki zdravstveni autoritet mora to prepoznati. Mislim da pretjerano forsiranje izaziva reakciju, posebice kad su cjepiva u pitanju”, objasnio je za CNN direktor danskog Zavoda za javno zdravstvo Søren Brostrøm.

Norveška

Norveška s druge strane nije odredila rok za potpuno ukidanje svih epidemioloških mjera, ali je 1. veljače nastavila  s ublažavanjem. Razdoblje karantene skraćeno je sa šest na četiri dana, ukinuo je testiranje pri ulasku u Norvešku, nema više ograničenja u javnim okupljanjima, kao ni većine ostalih restrikcija. 

Finska

Finska premijerka Sanna Marin smatra da njena zemlja zaostaje u razvoju epidemije dva tjedna u odnosu na nordijske susjede, pa je u srijedu najavila da će restrikcije početi popuštati 14. veljače, s namjerom da ih do 1. ožujka potpuno ukine.

“Složili smo se da je 14. veljače rok za popuštanje ograničenja. To nam daje malo vremena da pratimo razvoj situacije u Danskoj i Norveškoj nakon što se tamošnja društva otvore”, rekla je Marin, zaključivši da se opterećenje zdravstva stabiliziralo unatoč omikronskom valu, te da ograničenja stoga više nisu presudna.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp