Po kreatorici AstraZeneca cjepiva izrađena Barbie lutka kako bi se djecu potaknulo na cijepljenje

Po kreatorici AstraZeneca cjepiva izrađena Barbie lutka kako bi se djecu potaknulo na cijepljenje

Tvrtka Mattel do sada je odavala počast brojnim slavnim osobama putem svojih lutaka. U većini slučajeva to su bili ljudi iz svijeta show businessa. Tako svoju Barbie lutku imaju legendarne Marilyn Monroe, Grace Kelly i Audrey Hepburn, zatim Elvis i Priscilla Presley, nekad popularna Twiggy, a od novijih zvijezda tu su Barbie verzija Shakire, američke pjevačice Beyoncé, Gigi Hadid, Nicki Minaj, Jennifer Lopez, Heidi Klum, tu su popularne lutke nezaobilaznih Princa Williama i Kate Middleton, zastupljena je i rockerica Joan Jett, pop glazbenica Cyndi Lauper, ali i književnica J. K. Rowling.

Barbie je tijekom godina imala brojna zanimanja, kako bi djeci koja su se igrala tim lutkama približila zanimanja kojima se žele baviti u budućnosti – kada odrastu. Zdravstvo je također bilo zastupljeno u liku Barbie liječnice, a bila je tu i Barbie pedagoginja. Približavanje određene problematike djeci putem igračaka također je jedan vid promocije, no to nam je svima jasno.

Tijekom pandemije tvrtka Mattel odlučila je, ne bez razloga, izraditi Barbie lutku po uzoru na profesoricu Sarah Gilbert, kako bi, kako su rekli – „odali počast ovoj znanstvenici, sukreatorici Oxford/AstraZeneca cjepiva, nadajući se da će na taj način inspirirati mlade djevojke da uđu u STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics; znanost, tehnologija, inženjering & matematika) karijeru“.Na ovaj se način želi popularizirati znanost i potaknuti ljude da se pitaju – tko je Sarah Gilbert koja je inspirirala kreatore njezine lutke Barbie?

Sarah Gilbert, britanska znanstvenica, profesorica vakcinologije na Sveučilištu u Oxfordu i jedna od kreatorica cjepiva protiv koronavirusa Oxford/AstraZeneca, prvo je dobila titulu dame, kako bi potom doživjela ovacije publike koja joj je zapljeskala na otvorenju Wimbledona, a nakon toga dobila je i još jedno neočekivano priznanje.

Naime, američki proizvođač lutaka Barbie, Mattel, odlučio je izraditi njezinu verziju slavne lutke Barbie kako bi djeci približio znanost. Gilbert, koja je vodila razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19 na Sveučilištu Oxford, izjavila je kako joj je se ta gesta isprva činila čudnom, ali kako se nada da će ta lutka inspirirati mlade djevojke da se bave znanošću.

„Strastveno želim nadahnuti mlade generacije djevojaka u STEM područjima znanosti i nadam se da će djeca koja vide tu Barbie shvatiti koliko su znanstvene karijere od vitalne važnosti za naše društvo i svijet u kojem živimo. Želja mi je da moja lutka pokaže djeci karijere kojih možda djeca nisu svjesna, poput razvoja cjepiva“ – govori Gilbert, inače i suosnivačica Vaccitecha, biotehnološke tvrtke specijalizirane tvrtke za razvoj cjepiva i imunoterapija za zarazne bolesti, rak, hepatitis B, HPV…

Barbie lutka s njezinim likom jedna je od pet slavnih lutaka koje odaju počast ženama zaposlenima u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, a uz Gilbert, tu su i američke zdravstvene radnice Amy O’Sullivan, Audrey Cruz, kanadska liječnica i aktivistkinja Chika Stacy Oriuwa, australska liječnica Kirby White koja je pomogla kreirati zaštitnu odjeću za zdravstvene radnike, kao i brazilska biomedicinska istraživačica Jaqueline Goes de Jesus koja je vodila sekvenciranje genoma varijante COVID-19 u Brazilu.

Na taj je način tvrtka Mattel željela odgovoriti na sve češće kritike na svoj račun o tome da Barbie lutka predstavlja nerealnu sliku o ženama. Upravo su iz tih razloga lansirali lutke raznih zanimanja, od vatrogasaca do liječnika i astronauta te različite boje kože u odnosu na izvornu lutku Barbie bijele puti i plave kose, kakva je izrađena danas već davne 1959. godine.

U vrijeme pandemije i brojnih zatvaranja tijekom kojih su djeca boravila kod kuće igrajući se lutkama, porasla je prodaja Barbie lutaka koje su prošle godine bile najprodavanije u odnosu na posljednjih šest godina. Novom barbikom tako se profesorica i vakcinologinja Gilbert pridružila brojnim slavnim Barbie lutkama. Iako joj se ta ideja izrade Barbie lutke s njenim likom činila čudnom, sada je presretna zbog toga i svoju lutku ima na svom radnom stolu te je ponosno s njom pozirala fotografima.

Lisa McKnight, viša potpredsjednica i globalna voditeljica odjela Barbie and Dolls u Mattelu, tom je prilikom izjavila kako su u tvrtki svjesni napora koje je znanost uložila u otkrivanje cjepiva i borbu protiv pandemije.

„Barbie priznaje da su svi radnici na prvoj liniji učinili goleme žrtve u suočavanju s pandemijom i izazovima koje je donijela. Kako bismo rasvijetlili njihove napore, dijelimo njihove priče, a sve kako bismo inspirirali nove generacije da prihvate nove heroje i požele biti jedni od njih.“ – rekla je McKnight.

Izvor: The Guardian

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp