Zbog ogromne inflacije uzrokovane covid mjerama, poljska Vlada ukinula je PDV na hranu i spasila narod od gladi i sigurne propasti

Zbog ogromne inflacije uzrokovane covid mjerama, poljska Vlada ukinula je PDV na hranu i spasila narod od gladi i sigurne propasti

Veliki broj čeških građana zadnjih dana pojurili su u poljske supermarkete, nakon odluke poljske Vlade o ukidanju PDV-a na niz osnovnih namirnica. Češki mediji su to proglasili “shopping ludilom”, a neki su išli tako daleko, pa govore o manjoj “seobi naroda”.

Od 1. veljače ove godine osnovne namirnice poput kruha, mesa i mliječnih proizvoda oslobođene su plaćanja PDV-a. Mjera će trajati do 1. kolovoza ove godine. Stopa inflacije dosegla je 8,6 posto u prosincu, u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Vlada u Poljskoj privremeno je smanjila i porez na gorivo s dvadeset i tri na osam posto, pa Česi kao ludi “tankaju” gorivo u Poljskoj.

Češki maloprodajni lanci se žale na gubitke, zbog odlaska njihovih kupaca preko granice. Cijene u Češkoj su u prosincu 2021. godine porasle za 6,6 posto u odnosu na prosinac 2020. godine. Tako to rade zreli narodi i Vlade koje drže do svojih građana. Mi, nažalost, tu sreću nemamo. Cijene hrane su otišle u nebo, a naši dobro potkoženi vlastodršci nisu ni trepnuli, oni kao ludi jure u shopping. Jedino su gorivo zamrznuli na oko 11, 37 kuna i od toga rade show. O tempora, o mores!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp