Novovax fakturirao novo cjepivo Republici Hrvatskoj koje kako su najavili već ima u sebi zloglasni šiljak (spike) protein

Novovax fakturirao novo cjepivo Republici Hrvatskoj koje kako su najavili već ima u sebi zloglasni šiljak (spike) protein

Iako je do sada procijepljeno već 66 posto odraslog pučanstva, za otprilike 20 dana u Lijepu Našu dolazi novo proteinsko cjepivo protiv korone, američke tvrtke Novavax. Riječ je o cjepivu proizvedenom bez korištenja genetskog materijala, na bazi proteinskih čestica. To je ukupno peto cjepivo protiv korone koje će stići u HZJZ.

Kao i većina prethodnih cjepiva, primjenjuje se u dvije doze, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. “Ukupno se nabavlja 198 tisuća doza od čega bi 69 tisuća trebalo doći u prvoj isporuci u zadnjem tjednu veljače. To je proteinsko cjepivo koje je namijenjeno za primarno cijeljenje protiv Covida odraslih osoba od 18 godina nadalje.

„To je cjepivo koje za razliku od ovih koja koristimo ima u sebi šiljak protein, dok kod ovih cjepiva, bilo da se radi o mRNA ili adenovirusnim vektorskim cjepivima mi sami kada se cijepimo trebamo napraviti šiljak protein i na njega stvoriti imunosni odgovor”, izjavila je epidemiologinja Goranka Petrović za hrvatske medije.

Većina zemalja Sjeverne Europe ukida sve mjere i vraća život u normalu, a Hrvatska naručuje nove “špunte” cjepiva, a nismo potrošili ni stare zalihe i poklanjamo ih drugim zemljama, kao da nismo sirotinjska zemlja. Uglavnom, cjepiva ima toliko puno, da se može birati kao na placu. Prosim lepo, izvolite, birajte.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp