Policija u Ottawi najavljuje uhićenja za sve ljude koji su donirali pomoć kamiondžijama

Policija u Ottawi najavljuje uhićenja za sve ljude koji su donirali pomoć kamiondžijama

Policija Ottave nakon što je prvobitno blokirala kamione sa rezervoarima goriva koji su dolazili kao pomoć demonstrantima, najavila je uhićenja za sve građane koji na bilo koji način žele pomoći Konvoju Slobode u vidu osiguranja benzina i dizela i hrane.

Vlasti su saopćile da će svako tko pruži „materijalnu podršku“ demonstrantima biti uhićen i potom prekršajno osuđen.

Na pitanje da li je „materijalna podrška“ uključivala potrepštine poput hrane i vode, glasnogovornik policije je rekao za Fox News da se objava „odnosi na opasne materijale koji predstavljaju javnu sigurnost ili opasnost od požara“. No, Ubrzo nakon toga su se pojavili snimci uhićenja ljudi, na kojima se vidi kako policija naoružana do zuba, uzima gorivo demonstrantima.

Policija je prethodno zabarikadirala ključne granične prelaze duž cijelog području i zatvorila brojne puteve u pokušaju da se zaustavi isporuku kamiona sa rezervoarima punim goriva koji su trebali stići do konvoja.

Ranije u nedjelju, gradonačelnik Jim Watson proglasio je izvanredno stanje i potvrdio da demonstranti, čija je primarna aktivnost trubljenje sirenama kamiona, predstavljaju „ozbiljnu opasnost i prijetnju sigurnosti stanovnika“.

Vlasti i mediji pokušali su da demonizirati kamiondžije kao potencijalno nasilne ekstremiste, a provokatori čak pokušavaju izvesti glupe vratolomije u pokušaju da ukaljaju njihovu namjeru.

Vlasti za sada još uvijek odbijaju koristiti vojsku protiv prosvjednika. Kamiondžije najavljuju da neće otići sve dok se ne ukinu doneseni zakoni o primoravanju ljudi na obvezno cijepljenje protiv Covid-a. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp