Bill Gates najavio izlazak svoje nove knjige sugestivnog naslova „Kako spriječiti sljedeću pandemiju“


Bill Gates napisao je novu knjigu pod naslovom „How to Prevent the Next Pandemic“ (Kako spriječiti sljedeću pandemiju). Izjavio je da ga je ova pandemija potaknula na razmišljanje o sprječavanju novih  pandemija te je napisao knjigu o tome kako možemo osigurati „da ovaj svijet više nikada ne pati od nečeg poput COVID-a-19“.

Bill Gates uvjeren je da ima rješenje za to i da bismo mogli uistinu postići da više ne bude pandemija. COVID nam je, kako on kaže, svima bio škola, a nakon svega što je on sam spoznao, krenuo je u akciju sprječavanja novih pandemija, a o čemu se tu točno radi – možemo za sada samo naslućivati i nagađati kako se najvjerojatnije radi o novim cjepivima ili pričekati svibanj kada će Billova knjiga biti dostupna čitateljima diljem svijeta. No, dovoljno je pogledati spot kojim se ova njegova knjiga promovira i zaključiti o kakvom se tu poslovnom pothvatu radi. Žalosno u svemu tome je samo to da ponekad cijelo čovječanstvo mora biti žrtvom nečije zarade.

Bill Gates:

„Vjerujem da COVID-19 može biti posljednja pandemija. Znam da bi to moglo biti teško povjerovati dok još uvijek pokušavamo staviti COVID pod kontrolu. Posljednje dvije godine prouzročile su nevjerojatne količine poteškoća diljem svijeta i nije lako biti optimističan kada svjedočimo bijedi koju je doživjelo toliko ljudi. Ali, kad god vidim patnju koju je COVID prouzročio – svaki put kad čitam o najnovijem broju smrtnih slučajeva ili čujem o nekome tko je izgubio posao ili se vozio pored škole koja je zatvorena – ne mogu, a ne pomisliti: Nemojmo da se ovo ponovi.

To je nešto o čemu razmišljam već duže vrijeme, a COVID je samo jasnije pokazao da svijet treba dati prednost uklanjanju pandemija kao prijetnje čovječanstvu. Pratim COVID od prvih dana izbijanja, radeći sa stručnjacima iz Zaklade Gates i izvan nje, koji se zalažu za pravedniji odgovor i bore se protiv zaraznih bolesti desetljećima. Naučio sam puno u tom procesu – i o ovoj pandemiji i o tome kako ćemo zaustaviti sljedeću – i želim podijeliti ono što sam čuo s ljudima. Stoga sam počeo pisati knjigu o tome kako se možemo pobrinuti da nitko više nikada ne pati od pandemije.

 

Knjiga se zove „Kako spriječiti sljedeću pandemiju“. Moći ćete je pročitati 3. svibnja 2022. godine, a objavljuje ju Knopf u SAD-u i Penguin Random House u inozemstvu.

U knjizi izlažem konkretne korake koje možemo poduzeti da ne samo zaustavimo buduće pandemije, već da u tom procesu pružimo bolju zdravstvenu skrb svima diljem svijeta. Navodim lekcije koje možemo naučiti iz ove pandemije, inovacije koje su nam potrebne za spašavanje života i nove alate koji su nam potrebni za rano i pravedno zaustavljanje patogena.

Također vam govorim o svojim redovitim razgovorima s čelnicima javnog zdravstva kao što su Anthony Fauci i Tedros Adhanom Ghebreyesus, o svom viđenju cjepiva koja zaustavljaju valove zaraze i kako je bilo postati predmetom teorija zavjere.

Cilj da nikada više ne bude pandemija vrlo je ambiciozan, ali napor koji smo uložili u posljednje dvije godine – uključujući ogromne korake prema naprijed koje smo napravili s cjepivima i znanje koje smo stekli o respiratornim bolestima – već nas je pokrenulo put napretka i uspjeha. Svijet sada razumije koliko ozbiljno trebamo shvatiti pandemije, a zamah je na našoj strani. Nitko ne treba biti uvjeren da bi zarazna bolest mogla ubiti milijune ljudi ili ugasiti globalnu ekonomiju. Ako napravimo prave izbore i ulaganja i donesemo prave odluke, možemo učiniti COVID-19 posljednjom pandemijom.“

 

Izvor: GatesNotes

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp