Howard Zinn – Interes vlade i interes naroda nisu isti, oni zadržavaju vlast jer lažu ljude. Ako bi ljudima rekli istinu, ne bi dugo potrajali

Howard Zinn – Interes vlade i interes naroda nisu isti, oni zadržavaju vlast jer lažu ljude. Ako bi ljudima rekli istinu, ne bi dugo potrajali

Howard Zinn bio je povjesničar, pisac, profesor, dramatičar i aktivist. Njegovo se životno djelo usredotočilo na širok raspon pitanja, uključujući rasu, klasu, rat i povijest. Nerijetko je u svojim javnim nastupima objašnjavao ljudima kojim se sve metodama vladajuće klike diljem svijeta služe kako bi uspješno vladali i pljačkali svoj narod.

Ako znate povijest, znate da vlade lažu, ne samo američka Vlada, to je u prirodi svih vlada.” 

Zinn nam je svima htio poručiti da svi oni koji su u raznim vladama razmišljaju na sličan način –“Pa, ja moram lagati”. Laganje je, dakle, u opisu njihova radnog mjesta, ne zaboravimo to i ne nadajmo se od vladajućih da će ikada gledati interes i dobrobit naroda i društva u općenitom smislu.

“Vlade uopće ne predstavljaju narod kojim upravljaju i s obzirom na to da ne predstavljaju narod, a glume da su u interesu naroda, jedini način na koji mogu zadržati moć je – lagati narodu.

Ako bi narodu rekli istinu, ne bi dugo trajali na vlasti. Interesi Vlade i naroda nisu isti. Vrlo je važno to znati, jer nas kultura jako pokušava uvjeriti da svi mi imamo zajednički interes. Koriste termin “nacionalni interes” .

Nema nacionalnog interesa, postoji samo njihov interes i naš interes. Čija sigurnost? Nacionalna obrana? Čija obrana? Sve ove riječi i fraze pokušavaju nas ukalupiti u finu veliku vezu, kako bismo pretpostavili da ljudi koji su lideri naše zemlje imaju naše interese u svom srcu. Vrlo je važno za razumjeti – ne, oni nemaju naše interese pri srcu“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp