Žestoki neredi i sukobi u Parizu, Macron poslao oklopne jedinice na ulice


Tisuće protivnika pandemijskih mjera uvedenih u borbi protiv covid-19. žestoko su se sukobili u predgrađu Pariza sa policijom koja je potpomognuta oklopnim jedinicama, bila primorana upotrijebiti suzavac.

Demonstranti su stigli u konvojima iz cijele Francuske, s namjerom da uđu u grad prkoseći vladinim zabranama odlukom da spriječe bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Policija je zaustavila pet stotina vozila koja su pokušala ući u Pariz, a u blokadi im je pomogla i žandarmerija u oklopnim jedinicama.

Ipak određeni broj vozila ušao je u grad i zatim je došlo do žestokih sukoba s demonstrantima. Policija je prethodno tražila od demonstranata da se kreću nakon što su se popeli na vozila i glasno uzvikivali „Sloboda“ nasred kružnog toka oko Trijumfalne kapije, a kad su oni odbili to učiniti, upotrjebljen je suzavac.

Oklopna vozila Žandarmerije raspoređena na ulicama francuske prijestolnice prvi puta od protesta Žutih prsluka krajem 2018. godine.

Premijer Jean Castex obećao je da će svim silama ustrajati u tome da se u spriječi blokada grada.

„Ako blokiraju promet ili pokušaju blokirati prijestolnicu, moramo da biti veoma čvrsti u vezi sa tim da ih pod svaku cijenu zaustavimo“, Rekao je Castex

Francuski mediji navode da protivnike covid mjera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsjednika Emanuela Macrona potpomognuti „žutim prsluci“.

Inspirirani kanadskim vozačima kamiona koji već danima paraliziraju granični promet sa Sjedinjenim Državama, među demonstrantima također se nalaze i protivnici obaveznog cijepljenja, ali ljudi koji su također bjesni zbog brzog rasta cijena energenata.

Stotine automobila, kampera i kombija iz Lilea, Strasbourga i drugih mjesta zaustavilo se u petak navečer na pariškoj kapiji, ali prema izvorima iz policije, niti jedan konvoj nije ušao u grad.

Ono zahtijevaju ukidanje covid potvrda, koje su potrebne za pristup mnogim javnim prostorima, i dodatnu pomoć́ u plaćanju računa za električnu energiju.

Pariska policija zabranila je bilo kakve skupove zbog „remećenja javnog reda“ i rekla da će demonstranti koji pokušavaju blokirati gradske puteve biti uhićeni i sudskim putem kažnjeni.


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp