Austrijancima dozlogrdile ucjene, niti zakon o obveznom cijepljenju nije ih natjerao da se idu cijepiti

Austrijancima dozlogrdile ucjene, niti zakon o obveznom cijepljenju nije ih natjerao da se idu cijepiti

Odnedavno uvedeni zakon o obaveznom cijepljenju za sve punoljetne građane prijavljene u Austriji nije doveo do porasta cijepljenja u toj zemlji.

Zakon o obveznom cijepljenju na snazi je već tjedan dana, a efekti na rast procijepljenosti uopće se ne vide.

Od sredine ožujka, kako je planirano, početi će kažnjavanje onih koji se budu i dalje oglušavali o zakonsku obavezu. Međutim, zbog sve glasnije kritike sve većeg broja guvernera austrijskih pokrajina, postavlja se pitanje da li će zakon uopće zaživjeti i vlast startati s mjerom kažnjavanja.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravstva, oko 70% stanovništva ima aktivnu potvrdu o cijepljenju, a oko 76% građana primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

Zakonom o obaveznom cijepljenju austrijska vlada na fašistički način pokušava natjerati stanovništvo da se cijepi i time podigne stopu procijepljenosti ususret idućoj jeseni, jer se tada navodno očekuje pojava novih sojeva corona virusa.

Neposredno pred najavu zakona o obveznom cijepljenju, u studenom prošle godine, zabilježen je porast broja primljenih prvih doza, ali početak primjene Zakona nije imao takav učinak.

Nakon primjene Zakona, dnevno se prvom dozom cijepi svega 0,01% građana.
Od početka primjene Zakona, zabilježeno je smanjenje broja danih cjepiva za čak 45%. Mnogi necijepljeni, a prema procjenama ima ih oko 1,3 milijuna, očigledno ili ne vjeruju da će doći do kažnjavanja ili su jednostavno spremni suočiti se sa sankcijama.

Zakon predviđa da se od 15. ožujka svi necijepljeni ljudi koji budu otkriveni prilikom kontrola, kazne s minimalnih 600 do maksimalnih 3600 eura.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp